Rudolf Nurejev (1938–1993). Foto: AP
Rudolf Nurejev (1938–1993). Foto: AP

Festival, ki bo trajal od 22. do 26. junija, so v Cankarjevem domu pripravili v koprodukciji s SNG-jem Opera in balet Ljubljana, k sodelovanju so povabili tudi mariborske baletnike ter goste iz Sofije in Beograda.

Mariborski baletniki se bodo v soboto, 24. junija, ob 20. uri predstavili v Gallusovi dvorani s triptihom koreografij Gaja Žmavca, Johana Ingerja in Edwarda Cluga z naslovom Myth, Rain Dogs, Aperture. Triptih so nedavno uprizorili v SNG-ju Maribor. Po Clugovih besedah jih veseli, da bodo trojico sodobnih baletov, v katerem preizprašujejo človekovo bivanje, lahko delili z ljubljanskim občinstvom.

Nagradna igra

Za sodelovanje v nagradni igri, v kateri lahko osvojite komplet dveh vstopnic za ogled blatnega triptiha Myth, Rain Dogs, Aperture, odgovorite na naslednje vprašanje: Katerega leta je Rudolf Nurejev prebegnil iz Sovjetske zveze v Francijo?

Odgovor pošljite na naslov mmc-kultura@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov. Nagradna igra se konča 22. junija ob 12. uri. Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj. Podelili bomo pet kompletov po dve vstopnici. Nagradna igra je zaključena.

Mariborski baletniki gostijo na festivalu s triptihom Myth, Rain Dogs, Aperture. (Na posnetku je prizor iz predstave Aperture Edwarda Cluga.) Foto: Tiberiu Marta / SNG Maribor
Mariborski baletniki gostijo na festivalu s triptihom Myth, Rain Dogs, Aperture. (Na posnetku je prizor iz predstave Aperture Edwarda Cluga.) Foto: Tiberiu Marta / SNG Maribor

Celoten festivalski
program si lahko
pogledate tukaj.

Festival bo uvedlo predavanje Charlesa Juda, nekdanjega učenca in soplesalca Rudolfa Nurejeva. Nekdanji prvak pariškega baleta je danes tudi član odbora Fundacije Nurejev. Prvi dan festivala bo na ogled tudi biografski film Beli vran, v katerem je igralec in režiser Ralph Fienenes sledil življenju, karieri in tudi prebegu tega baletnega superzvezdnika iz tedanje Sovjetske zveze v Francijo.

Rudolfu Nurejevu bo posvečena tudi razstava, ki ga bo do 25. avgusta prikazovala skozi plesne kostume in fotografije francoskega fotografa Francetta Levieuxa. S kostumi, ki bodo na ogled, je odplesal vloge v nekaterih baletnih klasikah, kot so Labodje jezero, Giselle in Don Kihot.