Foto: Nasprotje stvari/SMG
Foto: Nasprotje stvari/SMG

Uprizoritev Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) v režiji Borisa Nikitina, sina ukrajinsko-slovaško-francosko-judovskih migrantov, raziskuje tematiko fašizma danes in kaj se zgodi, če bi se nekdo odločil uprizoriti avantgardno neofašistično odrsko delo. Po besedah režiserja način diskurza, ki se uporablja v javnosti, odpira tudi vprašanje svobode govora in tega, kaj danes sploh je alternativa oziroma avantgarda.

Nagradna igra

Z malo znanja in sreče se lahko brezplačno udeležite predstave v SMG-ju v sredo, 29. maja, ob 19. uri, za katero podarjamo pet parov vstopnic. Nagradno vprašanje: V katerem mestu živi in pretežno deluje režiser Boris Nikitin? Do ponedeljka, 27. maja, do 12. ure nam na naslov mmc-kultura@rtvslo.si sporočite odgovor in ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov! Pravila o sodelovanju v nagradni igri si lahko preberete tukaj.

NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA.

Nikitin je pri snovanju predstave sledil logiki mehanizmov, ki dandanes vzpostavljajo občinstvo in publiciteto. Pri delovanju marsikoga gre namreč za to, da postane viden, kar lahko doseže tako, da javno izrazi svoja stališča. Zanimivo je, da pri tem izražanju politiki, mediji in posamezniki postajajo satirični, z namenom, da bi njihov glas segel čim dlje.

Projekti režiserja Borisa Nikitina raziskujejo izmuzljivo mejo med performativnim in iluzionističnim gledališčem. Foto: Nasprotje stvari/SMG
Projekti režiserja Borisa Nikitina raziskujejo izmuzljivo mejo med performativnim in iluzionističnim gledališčem. Foto: Nasprotje stvari/SMG

Ko peterica črnih klovnov zavzame oder
Režiser je na oder postavil pet črnih klovnov, ki jih igrajo Primož Bezjak, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Blaž Šef in Stane Tomazin.

V klovnskem slogu so predstavo zasnovali zato, da k temam, ki jih odpira Nasprotje stvari, pristopijo na nekoliko bolj komičen, morda celo satiričen način. Pomembni temi v predstavi sta tudi potencialnost in ranljivost.

Dramaturg predstave je umetniški vodja SMG-ja Goran Injac, pri uresničitvi so sodelovali še sorežiser Jan Krmelj ter kostumografki in oblikovalki mask Vanja Djuran in Lea Bratušek, za glasbene aranžmaje pa je po izboru režiserjev poskrbel Uroš Buh.