Tjaša Ferme je sicer umetniška vodja newyorške gledališke skupine Transforma Theater. Foto: Tjaša Ferme/Facebook
Tjaša Ferme je sicer umetniška vodja newyorške gledališke skupine Transforma Theater. Foto: Tjaša Ferme/Facebook

"Festival Znanost v gledališču je priložnost, da se skupaj učimo in razpravljamo o tem, kako je mogoče novo tehnologijo uporabiti na področju uprizoritvenih umetnosti v času po globalni pandemiji. Obenem je festival tudi priložnost za zmanjšanje pristranskosti na podlagi spola," je povedala Tjaša Ferme.

Predstave, okrogle mize in razstave
Festival ob večerih ponuja dramske uprizoritve, ki jim sledijo okrogle mize, v sklopu festivala pa odpirajo tudi razstave in predstavljajo različne znanstvene projekte. Tako bo v soboto na sporedu "koncert" organizacije Brainrap, ki s pomočjo računalniške tehnologije prevaja možganske valove v rap glasbo.

Festival je uvedla drama Affinity (Naklonjenost), ki jo je napisala Alexis Roblan po navdihu odkritij raziskav direktorice nastajajočih medijskih tehnologij na newyorški univerzi CUNY Heidi Boisvert. Znanstvenica raziskuje, kako se človeški možgani in telesa odzivajo na medije. Dogajanje drame je postavljeno v prihodnost, kjer medijska podjetja ustvarjajo naracijo, ki se spreminja na osnovi posameznega predstavnika občinstva.

Sorodna novica Gaja Višnar: "V šovbiznisu ni prostora za samosabotažo"

V soboto bo na sporedu predstava dramatičarke romunskega rodu Saviane Stanescu z naslovom Zebra 2.0, ki pripoveduje zgodbo o nezakonitem priseljencu, ki se spoprijatelji z umetno inteligenco. Predstava temelji na delu newyorške znanstvenice Niki Athanasiadou, katere delo se osredotoča na razvoj zdravstvenih rešitev s pomočjo umetne inteligence.

V nedeljo, torej na zadnji festivalski dan, bodo uprizorili predstavo Eden (Raj), v kateri se poleg igralk Tjaše Ferme in Gaje Višnar predstavlja tudi slovenska znanstvenica Polona Šafarič Tepeš. Predstava dramatičarke Wi-Moto Nyoka temelji na osebni izkušnji Polone Šafarič Tepeš, doktorske kandidatke v molekularni biologiji, pri raziskavah otroškega raka v Laboratoriju Cold Spring Harbor v New Yorku.

Tradicionalno daleč stran od javnega pogleda
Tjaša Ferme je za revijo Forbes povedala, da festival na viden način združuje znanost in tehnologijo. "Znanost je tradicionalno stran od javnega pogleda. Namen je, da pridejo mladi podjetniki ter razmišljajo o globljih vprašanjih in morda dobijo tudi navdih za nove tehnološke izdelke v umetnosti," je poudarila. Sicer pa festival poteka v znamenju žensk, dela dramatičark bodo na odru predstavljale igralke. Gre za prispevek gledališča k opolnomočenju žensk v znanosti, tehnologiji, inženiringu in matematiki.