Foto:
Foto:

Predstava, ki so jo premierno uprizorili v koprski Pretorski palači, je nastala v sodelovanju Mestnega gledališča ljubljanskega, E. P. I. centra in Primorskega poletnega festivala
(PFF). Osrednja tematika je enaka kot v Shakespearjevi drami, sama zgodba pa se ukvarja le z bojem za oblast. V predstavi nastopata le dva igralca - Jožef Ropoša in Vladimir Vlaškalič -, ki bosta upodobila pet različnih vlog. Igralca pa bo spremljal tolkalec Martin Konjajev.

Cezar kot ideja
Predstavo Caesar je režiral Dejan Sarič, postavil jo je v smislu redukcije osebe Julija Cezarja na neko določeno idejo. Slednja pa se sklada tudi z osrednjo temo festivala, ki je letos karizma, karizmatični vladarji, potepuhi in sleparji. Najpomembnejša pa je zgodba upornikov oziroma zarotnikov. Po besedah Sariča (ta je tudi avtor scenografije in kostumografije) gre za redukcije boja, ki ga poosebljata dve osebi, dva nasprotna pola. Ta pola delujeta kot izoliran prostor, ki glede na zorni kot gledalca ponuja tudi različna videnja predstave.

Ostane le spopad
Priredba osnovnega besedila ne obravnava zgolj kot tematsko podlago, saj ohranja dramsko strukturo in dialoškost originala. Oblikuje se vzorčna politična igra, v kateri lahko opazujemo spopade različnih osebnih principov. Osebnosti na ta način postanejo nebistvene, saj se izražajo zgolj skozi mehanizem ponavljanja, rušenja starega in vzpostavljenja novega. Edino, kar ostaja, je spopad.

Tretjič Julij Cezar
Lik Julija Cezarja se bo tako na letošnjem PFF-ju pojavil že tretjič. Pret predstavo Caesar so letos na festivalu namreč uprizorili že predstavi Julij Cezar Mestnega gledališča ljubljanskega, ki jo je režiral Dušan Jovanovič, in italijanskega gledališča CSS Teatro Stabile di innovazione del FVG.