V sončnem mestu se najbolje znajdejo plesalci. Foto: Anton Podbevšek Teater
V sončnem mestu se najbolje znajdejo plesalci. Foto: Anton Podbevšek Teater
Goran Bogdanovski in Dejan Srhoj
Bogdanovski se je lotil koreografije, eno izmed vlog pa je zaupal Dejanu Srhoju.

Sedem plesalcev, ki s svojo različnostjo pokrivajo skoraj vse plesne zvrsti in izražajo skupni plesni izraz, je v novomeškem gledališču Anton Podbevšek Teater premierno zaplesalo v petek zvečer.

Ali sta v taki postavitvi individualcev razumevanje in ljubezen sploh še mogoča, so se spraševali v Fičo baletu, kjer so za izhodišče razmišljanja vzeli pozitivno literarno utopijo iz 16. stoletja The City of the Sun italijanskega dominikanskega teologa, filozofa in pesnika Tommasa Campanelle.

Razumevanje in ljubezen bodo iskali:
plesalec, performer, pedagog in koreograf ter nekdanji solist SNG Opere in baleta Ljubljana Dejan Srhoj, koreografinja in plesalka s Poljske Magdalena Reiter, plesalka Teja Reba, plesalec, igralec, performer, koreograf in pedagog Sebastjan Starič, plesalec in koreograf Jurij Konjar, balerina in koreografinja Kristina Aleksova ter plesalec, koreograf in pedagog Željko Božič. Za nalogo so si najprej zadali iskanje skupnega jezika.

Intimni plesni spektakel
"Razvili so se moški in ženski principi, zgodbe o ljudeh in o njihovih ekstremnih medčloveških odnosih, kot tudi individualne izpovedi in kolektivna gibanja, v katerih se skozi ples manifestirajo različne spremembe energijskih in emocionalnih polj," so opisali nastajanje predstave v Fičo baletu, kjer so plesno predstavo zastavili pred več kot enim letom, resno pa so se je lotili septembra.

In kaj lahko od druge premiere v novem poklicnem gledališču pričakujejo obiskovalci? "Sun City je vez med vsakdanjim življenjem in plesom, intimni plesni spektakel, celovečerna plesna uprizoritev za sedem plesalcev," obljubljajo v Novem mestu.