Tomaž Pandur je zveneče ime na mednarodnem gledališkem prizorišču. Foto: EPK 2012/Aljoša Rebolj
Tomaž Pandur je zveneče ime na mednarodnem gledališkem prizorišču. Foto: EPK 2012/Aljoša Rebolj

V berlinskem gledališču Schiller se je znova dvignil zastor za Simfonijo otožnih pesmi, celovečerni balet na glasbo Henrika Goreckega, ki sta ga lani v berlinski operi Unter den Linden postavila režiser Tomaž Pandur in koreograf Ronald Savković.

Kot so sporočili iz Zavoda Maribor 2012, bo zaradi izjemnega zanimanja občinstva in mednarodnih producentov Simfonija otožnih pesmi izjemoma znova na sporedu tudi v novi gledališki sezoni. V glavni vlogi nastopa Vladimir Malahov, po mnenju kritikov eden največjih baletnih plesalcev vseh časov.

V predstavi, ki jo je ovekovečil tudi slovenski fotograf Aljoša Rebolj, nastopajo še ruska solistka Nadja Sajdakova, slovita nemška igralka Hanna Schygulla in baletni zbor berlinskega Staatsbaletta.

Pandur režira svojo šesto predstavo v madridskem gledališču Espanol. V sodelovanju z dramaturginjo Livijo Pandur bo na oder postavil filmsko mojstrovino italijanskega režiserja Luchina Viscontija iz leta 1969 Somrak bogov. Vlogo grofice Sophie Von Essenbeck je zaupal španski igralki Belen Rueda, ki je igrala v z oskarjem nagrajenem filmu Morje v meni s Javierjem Bardemom.

Premiera nove Pandurjeve predstave bo 17. marca v gledališču Calderron v Valladolidu, julija v sklopu festivala Grec v Barceloni in po vsej verjetnosti tudi v ljubljanskih Križankah v okviru Festivala Ljubljana. Od septembra do novembra bo predstava vsak večer na sporedu tudi v madridskem kulturnem centru Matadero.