V klasični Evripidovi tragediji igrajo Alma Prica v naslovni vlogi in drugi člani igralskga ansambla HNK Zagreb z gosti. Medejo bodo uprizorili na znameniti dubrovniški trdnjavi Lovrijenac. Foto: Aljoša Rebolj
V klasični Evripidovi tragediji igrajo Alma Prica v naslovni vlogi in drugi člani igralskga ansambla HNK Zagreb z gosti. Medejo bodo uprizorili na znameniti dubrovniški trdnjavi Lovrijenac. Foto: Aljoša Rebolj
Eno od treh velikih gledaliških premier letošnjih Dubrovniških poletnih iger, Büchnerjevo Dantonovo smrt, je režiral Oliver Frljić.
Eno od treh velikih gledaliških premier letošnjih Dubrovniških poletnih iger, Büchnerjevo Dantonovo smrt, je režiral Oliver Frljić. Foto: Dubrovniške poletne igre
Orkester Slovenske filharmonije
Med nastopajočimi, ki jih kot zvezdnike letošnjega festivala Dubrovniških poletnih iger napovedujejo organizatorji, so tudi Slovenski filharmoniki. Orkester bo festival sklenil 25. avgusta. Foto: Slovenska filharmonija

V najnovejši Pandurjevi predstavi, ki si jo bomo v Sloveniji lahko ogledali 11., 12. in 13. septembra v sklopu Festivala Ljubljana, naslovno vlogo igra Alma Prica, v tragediji pa nastopajo tudi člani ansambla HNK Zagreb in gostje. "Obstajajo velike zgodovine narodov in držav. Toda nenapisana zgodovina brezdomcev in izseljencev, potnikov in pregnancev je večja od vseh skupaj," o predstavi piše dramaturginja Livija Pandur. "V tej tišini, danes, tri tisoč let po tem, ko se je Jazon izkrcal na peščeni obali Kolhide, se Medeja v svojem izgnanstvu poskuša spomniti nekaterih besed, obrazov in delov zgodbe. Medeja barbarka, ki je drzno izzvala vse svete in velike ideje Grkov," še nadaljuje.
63. poletni festival v Dubrovniku poteka od 10. julija, sklenil pa se bo 25. avgusta. Letošnji program obsega več kot 70 dramskih, glasbenih, plesnih, folklornih in drugih prireditev, ki je oziroma še bodo v Dubrovnik pripeljale več kot 2.000 umetnikov z vsega sveta.
Frljić z Dantonovo smrtjo in Božić s poklonom igri Skup
Če je eden izmed treh mušketirjev, kot je režiserje letošnjih premier označila direktorica dramskega programa Dora Ruždjak Podolski, Tomaž Pandur, sta druga dva Oliver Frljić in Saša Božić. Prvega so na Dubrovniške poletne igre povabili z igro nemškega dramatika Georgea Büchnerja Dantonova smrt, ki se vrača v čas francoske revolucije. Vedno provokativni režiser je v svoji interpretaciji drame dogodke umestil v čase znamenite Dubrovniške republike. V dramski program so uvrstili tudi uspešnico Kralj Ojdip v režiji Eduarda Milerja.
Saša Božić pa je pripravil hommage kultni predstavi Dubrovniških poletnih iger Skup Marina Držića in v sodelovanju z umetniško delavnico Lazareti iz Dubrovnika pripravil avtorsko predstavo Skup: igre.

Po Dubrovniku še koncert v Ljubljani
Festival bodo sklenili prav Slovenski filharmoniki, ki bodo 25. avgusta nastopili z zvezdama klasične glasbe sopranistko Invo Mulo in baritonistom Leom Nuccijem ter pod dirigentsko taktirko Ivana Repušića. Tudi Slovenske filharmonike potem čaka še nastop na Festivalu Ljubljana.
Glasbeni del letošnjega festivala obsega še koncert Zagrebških filharmonikov z ruskim dirigentom Dmitrijem Kitajenkom in priznano hrvaško čelistko Moniko Leskovar, nastop pianista in dirigenta Daniela Barenboima s Schubertovo glasbo, epsko vokalno-instrumentalno delo Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta v izvedbi enega najbolj znanih angleških zborov The Choir of King's College Cambridge in simfoničnega orkestra Hrvaške radiotelevizije.