Projekt Pekel je omogočil Plesni sklad Doris Duke pri Nacionalnem plesnem projektu, programu, ki ga vodi Fundacija Nove Anglije za umetnost, sredstva pa so prispevali Nacionalna ustanova za umetnost, Dobrodelna fundacija Doris Duke in Fordova fundacija. Foto: Cankarjev dom
Projekt Pekel je omogočil Plesni sklad Doris Duke pri Nacionalnem plesnem projektu, programu, ki ga vodi Fundacija Nove Anglije za umetnost, sredstva pa so prispevali Nacionalna ustanova za umetnost, Dobrodelna fundacija Doris Duke in Fordova fundacija. Foto: Cankarjev dom
Dante Alighieri
Greco in Scholten črpata navdih iz vizualne in odrske umetnosti, pa tudi iz literature, točneje iz Dantejevega Pekla. Seveda je pomemben vir navdiha tudi Beethovnova Peta simfonija.

Na oder Cankarjevega doma je prispela predstava koreografov Emia Greca in Pietra C. Scholtna. In kakšna je povezava med tem plesom in Peklom? Koreografa zrcalita svoj namen v estetski občutljivosti, ki jo lahko usmerja le skrajna pozornost telesu in njegovi logiki ter njegovemu globokemu notranjemu občutku, so zapisali ustvarjalci.

Energija se prenaša od telesa do telesa
Tako nastane svet, ki postane resničen zaradi prisotnosti nastopajočih in samega gibanja. Energija, vibracije, občutja, kot bi se vse držalo valujočega gibanja, ki potuje skozi vsakega plesalca in se prenaša od telesa k telesu. Valovanje, ki je sposobno preoblikovati tudi prostor, spremeniti tok časa, preoblikovati naravo plesa ter strukturo ali ozračje predstave.

Abstraktno in teatralno obenem, to delo noče predstavljati ikonografije, teme, zgodbe. Intenzivno razkriva svoje motive in možnosti skozi izkušnje in vizije vsakega izmed nastopajočih. Od golote do krika, od smeha do nepričakovanega obrata, menjavanje med akustično in elektronsko glasbo ter Beethovnovo Peto simfonijo - Pekel si prilašča ali ponovno obišče zgodbe vsakogar izmed nas, žanre razčlenjuje v klasične korake, razkrojen tango ali sodobno koreografijo. Vendar njegovo resnično področje ostajajo ples in ljudje. Pragozd temačnih bistev, ko umetniki s pomočjo telesa iščejo novih pomenov, posebnosti človeštva, njegovih razmišljanj in njegovega okolja, so še zapisali ustvarjalci.

Greco in Scholten se čudita telesu in njegovim motivom
V Peklu nastopajo plesalci Ty Boomershine, Vincent Colomes, Sawami Fukuoka, Emio Greco, Nicola Monaco, Suzan Tunca, Marta Lopes in Marie Sinnaeve. Projekt je produkcija Emio Greco | PC, mednarodno delujoče skupine pod umetniškim vodstvom Emia Greca in Pietra C. Scholtna. Grecu in Scholtnu pri ustvarjanju plesa kot izhodišče služi "čudenje telesu in njegovim notranjim motivom", so zapisali na spletni strani Cankarjevega doma.

Ta vizija naj bi bila tudi vodilo drugih dejavnosti skupine Emio Greco | PC, kot so delavnica Double Skin/Double Mind, salonski pogovori Dance & Discourse, raziskovanje plesne notacije, izobraževalni program Academia Mobile in mnoga druga sodelovanja pri projektih v operi, sodobni glasbi in gledališču. Trenutno Emio Greco | PC združuje vse te stranske projekte v mednarodnem ustvarjalnem in raziskovalnem forumu v Amsterdamu, ki ima podružnice v Franciji, Italiji in Indiji.