Ta je pred približno pol stoletja v sodobnem plesu dobil ime raziskovanje gibanja (movement research).

Predstava Isabelle Schad z naslovom Odsev bo odprla festival. Foto: Kino Šiška
Predstava Isabelle Schad z naslovom Odsev bo odprla festival. Foto: Kino Šiška
10. mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival

"CoFestival je v svojih dosedanjih programih predstavljal širok estetski in praktični spekter sodobnoplesnih umetnosti in praks, zato raziskovanje gibanja v njegovih programih ni nikakršna novost. Posebna pozornost je tej temi posvečena tudi zato, da bi s tem retrospektivno osvetlili svoje dosedanje kuratorske odločitve in afirmirali delo plesnih umetnic in umetnikov, ki tovrstnim sodobnoplesni praksam pri nas posvečajo posebno pozornost," so zapisali organizatorji.

CoFestival je nastal leta 2012, ko so se združili festival Pleskavica, ki so ga pripravljali pri Nomad Dance Academy Slovenija, festival plesnih perspektiv Ukrep, ki ga je pripravljal Plesni teater Ljubljana, ter program Modul Dance pri Kinu Šiška kot članu evropske plesne mreže European Dancehouse Network.

V desetih letih se je na njem zvrstilo približno 180 dogodkov z vrsto najuglednejših domačih in mednarodnih umetnic in umetnikov. Letos so festival kurirali Dragana Alfirević, Mitja Bravhar, Jasmina Založnik in Rok Vevar.

Na festivalu bodo gostili koreografinjo Isabelle Schad, ki je leta 2019 za svoje izjemne dosežke na področju sodobnega plesa prejela Nemško plesno nagrado. Nastopila bosta tudi avtorja in izvajalca Jonathan Burrows in Matteo Fargion, ki sta za predstavo Duet, kjer oba sedita, prejela nagrado Bessie.

Plesalka in koreografinja Anna Nowicka, ki je pred selitvijo v Berlin nekaj časa živela in ustvarjala v Ljubljani, bo sodelovala s predstavo Utripanje, izraelska koreografinja in plesalka Roni Chadash pa se bo predstavila s predstavo Goofy, ki je dobila nagrado festivala Masdanza.

Videti bo mogoče tudi duet Zamišljeno Sheene McGrandles, ki so ga lani izbrali v program Nemške plesne platforme, CoFestival pa bo gostil tudi starega znanca Christosa Papadopoulosa, ki je po navedbah organizatorjev eno najvidnejših imen sodobnega plesa.

Foto: Kino Šiška
Foto: Kino Šiška

Festival bo tudi letos del programa posvetil teoriji oziroma diskurzivnemu programu. Predstavili bodo novo izdajo časopisa Maske Glas sveta, na sporedu bosta film in diskusija Infrastruktura in pogoji za delo ter delavnica plesne kritike Plesna okulistika. Med domačimi izvajalci pa so prostor odstopili Vitu Weisu s predstavo Slaba družba in Snježani Premuš s predstavo Vsak zdaj je čas, prostor.

V sodelovanju s Turizmom Ljubljana bo na razstavnem prostoru Krakovski nasip na ogled še pregledna fotografska razstava Dokumenti plesnih sodelovanj 2012–2021 avtorjev Urške Boljkovac, Sunčana Stona in Nade Žgank, ki so s svojimi pogledi in izrezi CoFestivalu priskrbeli fotozgodbo, so še sporočili organizatorji.

"Že od samega začetka CoFestivala se nam zdi nujno afirmirati širok spekter plesnega dela, ki ga ne predstavljajo izključno gotove in nespremenljive oblike stabilnih koreografij. Ne zanima nas samo, kaj naša individualna ali kolektivna telesa so, ampak kaj lahko šele postanejo; ne zanima nas zgolj identiteta, ampak predvsem razlika, ne zanima nas samo, kako vešče se lahko telo premika, ampak ali se je sposobno z dotikom ali stikom odzvati na naše telo, si vzeti svoj pripadajoči čas, odpreti prostor skupnega in z nepredvidljivimi zamislimi poiskati oblike ali prehode stičišč, ki jih samo ne zmore načrtovati," so še zapisali ob festivalu.

Festival bo potekal do 2. decembra.