Filma in sta si zamislila in pripravila koreografijo Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia. Foto: EPK25
Filma in sta si zamislila in pripravila koreografijo Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia. Foto: EPK25

V torek, 8. avgusta, bo ob 20.30 na Trgu Evrope potekal večer plesnih filmov. Predvajani bodo nagrajeni filmi na največjem festivalu plesnega filma – San Francisco Dance Film Festival, premierno pa bosta predstavljena tudi dva kratka art plesna filma v produkciji Zavoda MN Produkcija. Film Faded je bil posnet v solkanskem kamnolomu, Plasti realnosti pa v prostorih podjetja Intra Lighting v Šempetru pri Gorici.

Filma sta si skupaj s koreografijo si zamislila Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia, za režijo in montažo sta odgovorna Fabris Šulin in Michal Rynia, posnel jih je Fabris Šulin, za kostume in posebne efekte pa je poskrbel Gorazd Prinčič.

Na ogled tudi nagrajeni filmi s festivala v San Franciscu
Med ostalimi predstavljenimi filmi bodo tudi nekateri nagrajeni filmi z največjega festivala plesnega filma San Francisco Dance Film Festival. V okviru filmskega večera bo potekal tudi pogovor z ustvarjalci premierno prikazanih filmov Zavoda MN Produkcija, preko zoom povezave pa pogovor z umetniškim vodstvom San Francisco Dance Film Festivala iz ZDA.

21 plesalcev iz osmih držav te dni skupaj ustvarja plesno predstavo, ki jo bodo javnosti predstavili v četrtek ob 20.30. Foto: EPK25/Fabris Šulin
21 plesalcev iz osmih držav te dni skupaj ustvarja plesno predstavo, ki jo bodo javnosti predstavili v četrtek ob 20.30. Foto: EPK25/Fabris Šulin

Festival bo mednarodno obarvan
V Novi Gorici vse od 1. avgusta poteka mednarodni plesni seminar Borderless Body, ki se ga udeležuje 21 plesalcev iz Slovenije, Španije, Portugalske, Italije, Finske, Švedske, Nemčije in ZDA. Plesalci te dni skupaj ustvarjajo tudi plesno predstavo, ki jo bodo javnosti predstavili v četrtek ob 20.30, plesali pa bodo na dele iz Carmine Burane, ki se bodo prepletali z moderno glasbo, poroča STA.

Del plesnega večera bo tudi ponovitev prvega dela predstave Do lune in nazaj v koreografiji tandema Rynia, ki je tudi prva predstava v sklopu velikega projekta evropske prestolnice kulture Brezmejno telo.

V zavodu bodo v tem mesecu začeli vaje za novo plesno predstavo Distanca, katere premiero načrtujejo v letošnjem oktobru. Nov plesni ansambel, ki ga sestavlja šest stalnih plesalcev in pet tistih, ki so se jim pridružili preko programa Erasmus, pa že pripravlja predstavo, ki bo ena izmed ključnih dogodkov v okviru Evropske prestolnice kulture 2025.