Na 23. mednarodnem festivalu malih scen na Reki so nagradili režiserja Jerneja Lorencija in igralko Tino Vrbnjak (skrajno levo na sliki), oba za predstavo Ponorela lokomotiva. Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Na 23. mednarodnem festivalu malih scen na Reki so nagradili režiserja Jerneja Lorencija in igralko Tino Vrbnjak (skrajno levo na sliki), oba za predstavo Ponorela lokomotiva. Foto: SNG Drama/Peter Uhan

Za najboljšo predstavo v celoti so obveljale Gogoljeve sanje Gledališkega laboratorija Sfumato iz Sofije. Zmagovalno predstavo sta režirala Margarita Mladenova in Ivan Dobčev, ne gre pa samo za predstavo po Gogoljevih besedilih, temveč tudi za raziskovalno potovanje Teatra Sfumato v Gogoljev svet, piše na spletni strani festivala.

Večni Rade Šerbedžija
Za najboljšo moško vlogo sta si nagrado delila Rade Šerbedžija in Ozren Grabarić. Prvi jo je prejel za nastop v predstavi Antigona: 2000 let pozneje Gledališča Ulysses in festivala MESS iz Sarajeva, drugi za vlogi v predstavah Dnevnik nekega norca Moving Music Theatra in Centra za kulturo iz Bitole v Makedoniji ter V agoniji Miroslava Krleže v izvedbi Potujočega gledališča in Scene Ribnjak. Za obe vlogi je Grabarić dobil še nagrado mediteran časopisa Novi list.

Ženske predstavnice na odru Talije
Za najboljši igralki so razglasili Nelo Kocsis za nastop v predstavi V agoniji in Natašo Ninković za vlogo v predstavi Prah Spira Györgyja v izvedbi Narodnega gledališča Beograd in Šabačkega gledališča. Najboljšo epizodno vlogo je po oceni žirije odigrala Ksenija Marinković v predstavi Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu Bella figura avtorice Yasmine Reza, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Scenografija, glasba in besedilo ter glas ljudstva
Nagrado za najboljšo scenografijo je dobila Ljubica Milanović za predstavo Prah, nagrado za najboljšo scensko glasbo Marjan Nećak za Dnevnik nekega norca, nagrado za najboljše dramsko besedilo predstave pa pisatelj Igor Štiks za Moko v žilah (v izvirniku Brašno u venama).

Za najboljšo predstavo festivala po oceni občinstva je obveljal Vlak Cormacka McCarthyja v produkciji Gledališča Zvezdara iz Beograda in režiji Voje Brajovića.

V letošnjem programu je bilo od 3. maja prikazanih devet predstav iz šestih držav, s podelitvijo nagrad pa se je v ponedeljek končal 23. mednarodni festival.