"Telesna karizma, drzna iskrenost in skrajna zavezanost živosti življenja danes poganjajo njegovo kariero med samostojnimi plesnimi projekti, filmskimi sodelovanji in spogledovanji z modno industrijo," so o Sergeju Poluninu zapisali v Cankarjevem domu, kjer bo 4. marca 2019 s svojo moško plesno skupino izvedel plesni ritual Sacré v koreografiji Juke Oiši na glasbo Igorja Stravinskega. Foto: Reuters
Vaclav Nižinski
Vaclav Nižinski (1890-1950) velja za enega najbolj nadarjenih plesalcev vseh časov, kot koreograf pa se je v zgodovino zapisal s Favnovim popoldnevom na glasbo Clauda Debussyja in prav s Pomladnim obredjem na glasbo Igorja Stravinskega. Tukaj je na posnetku, ki ga je leta 1912 posnel Adolf de Meyer. Foto: Wikipedia
Sergej Polunin
Sergej Polunin prav danes slavi, saj se je 20. novembra 1989 rodil materi Galini in očetu Vladimirju v Hersonu v Ukrajini. Foto: Reuters

V Cankarjevem domu bo nastopil 4. marca s svojo moško plesno skupino. S predstavo Sacré, ki jo je koreografirala Juka Oiši (Yuka Oishi), se poklanjajo baletni legendi Vaclavu Nižinskemu in njegovi sugestivno prevratni interpretaciji Pomladnega obredja, enega najznamenitejših baletov vseh časov.

Poudarjeno ritmično, že kar divjaško doživetje
Glasbo za Pomladno obredje je napisal Igor Stravinski, izvirno koreografijo je koncipiral torej Nižinski, predstava pa je postala razvpita že ob krstni izvedbi v Parizu leta 1913. Predstava je izzvala upor občinstva, sestavljenega iz uglajenih meščanov, nevajenih prvin poganske Rusije - podnaslov baleta je bil Slike iz poganske Rusije. Vendar Pomladno obredje prav zaradi kompleksnih in v tistem času inovativnih ritmičnih struktur ter zaradi uporabe disonance velja za eno prelomnih kompozicij, ki je lahko izrazito moderna tudi za ušesa sodobnega poslušalca.

Nižinski (1890—1950), eden najbolj nadarjenih plesalcev vseh časov, je v Evropi zaslovel kot član Ruskega baleta, družbe, ki jo je ustanovil impresarij Sergej Djagilev in je leta 1909 nastopila v Parizu. Pogosto je sodeloval s koreografom Mihailom Fokinom. Nižinski pa je kot baletno umetnost kot koreograf obogatil s Favnovim popoldnevom na glasbo Clauda Debussyja in prav s Pomladnim obredjem. Velja, da so njegove koreografije prestopile meje tradicionalnega baleta in se usmerjale proti sodobnemu plesu.

Polunin, Nižinski današnjega časa?
"Telesna karizma, drzna iskrenost in skrajna zavezanost živosti življenja danes poganjajo njegovo kariero med samostojnimi plesnimi projekti, filmskimi sodelovanji in spogledovanji z modno industrijo," pa so o Sergeju Poluninu zapisali v Cankarjevem domu, kjer bo na ogled plesni ritual Sacré.

Leta 1989 rojeni Polunin se je sprva ukvarjal z gimnastiko, kaj kmalu pa je treniral balet pod okriljem kijevskega Koreografskega inštituta. Pri starosti 13 let se je preselil v London, kjer je obiskoval prestižno šolo Kraljevega baleta in z 19 leti postal najmlajši glavni plesalec v zgodovini te institucije. Po dveh letih na tej poziciji je dal odpoved, kar je med drugim utemeljil z besedami: "Umetnik v meni je umiral."

V slovenskih kinematografih je trenutno na ogled film Hrestač in štiri kraljestva, v katerem ob Keiri Knightley med drugim nastopa Polunin, ki ga je bilo tudi sicer mogoče v zadnjih letih videti v več filmih.

Plesni ritual Sacré bo na ogled 4. marca 2019 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.