Lidija Sotlar (1929-2018). Foto: Wikipedia
Lidija Sotlar (1929-2018). Foto: Wikipedia
Spomini balerine
Lidija Sotlar je leta 2006 je objavila knjigo Spomini balerine, ki je izšla pri Slovenskem komornem glasbenem gledališču. Foto: Slovensko komorno glasbeno gledališče

Lidija Sotlar (rojena Lipovž) se je rodila leta 1929 v srbskem mestu Kruševac. Leta 1953 je diplomirala na Srednji baletni šoli v Ljubljani ter izpopolnjevala svoje znanje v Primoštenu in Leningradu.

Tudi lastna baletna skupina
Med letoma 1948 in 1972 je bila članica in solistka ljubljanskega baleta, vmes pa je krajše obdobje plesala tudi v Splitu. Med letoma 1975 in 1983 pa je vodila lastno baletno skupino in z njo priredila več baletnih koncertov po Sloveniji in tujini ter organizirala tudi več srečanj jugoslovanskih baletnih umetnikov.

Vse življenje zapisana baletu
Za Sotlarjevo je veljalo, da je blestela tako v temperamentnih kot nežnih, liričnih vlogah. Za svoje delo je leta 1997 med drugim prejela nagrado Lydie Wisiak in leta 2009 Župančičevo nagrado za življenjsko delo.

Avtobiografija Spomini balerine
Leta 2006 je objavila knjigo Spomini balerine, ki je izšla pri Slovenskem komornem glasbenem gledališču.

"Sotlarjeva s svojo osebnostjo in vrhunskim baletnim znanjem pomeni mejnik v razvoju slovenskega baleta, njenemu zgledu pa so sledili številni mladi. Njena avtobiografska knjiga spominov bo izjemno dragocena tudi zaradi pogleda na gledališko in zaradi njenega življenja z znanim dramskim in filmskim igralcem Bertom Sotlarjem tudi na filmsko življenje pri nas," je med drugim zapisal založnik o balerini.

Lidija Sotlar se je poslovila v torek v starosti 89 let, so za STA sporočili iz njenega prijateljskega kroga.