Predstava Kaj ti je deklica? nam še enkrat pokaže, da niso bile zagate naših prednikov nič drugačne od naših. Tudi nekoč je bila ljubezen tista, ki je zanetila največ težav. Foto: Šentjakobsko gledališče
Predstava Kaj ti je deklica? nam še enkrat pokaže, da niso bile zagate naših prednikov nič drugačne od naših. Tudi nekoč je bila ljubezen tista, ki je zanetila največ težav. Foto: Šentjakobsko gledališče
Kaj ti je deklica?
Sodoben voz gledališke družine. Foto: Šentjakobsko gledališče
Lik zmaja najdemo v mitologiji vseh evropskih narodov. Foto: EPA

Absolventa režije sta projekt Kaj ti je deklica?, ki je zaživel na Ljubljanskem gradu, zasnovala kot karabejsko povezavo dramskih prizorov, ki izpostavljajo arhetipske situacije, ki se pojavljajo v slovenskem ljudskem slovstvu. Igrane prizore spremlja avtorska glasba Jureta Karasa, pevske interpretacije so v pristojnosti Ane Duše, sceno pa je oblikoval Ištvan Išt Huzjan.



Romanje po slovenskih gradovih
Zaradi navezave na slovensko mitologijo se ne smemo čuditi, da osrednje mesto na odru zasede velikanski zmaj, iz čigar trebuha "prileze" celotna igralska ekipa, pa tudi harmonikar in klarinetist se skrivata v njem. Da bi bil poskus priobčenja čara zgodb o ugrabljenih princeskah kar najbolj uspešen, bo so se ustvarjalci predstavo odločili uprizoriti na dvorišču Ljubljanskega gradu, do oktobra pa naj bi projekt Kaj ti je deklica? obiskal tudi druge slovenske gradove.

Igralec je tudi scenarist
Jaša Jenull in Vida Bren Cerkvenik sta se snovanja predstave lotila na nekoliko nenavaden način, ki pa naj bi igralcem (Ani Lavrinc, Borisu Carju, Gregi Roglju, Marku Skoku, Mateji Zelič in Tjaši Valentinčič) pomagal čim bolje izraziti svoj igralski potencial in svojo domišljijo. Igralci so tako med vajami tvorili like, skozi gib in besedo materializirali svoje interpretacije ljudskih pesmi in skozi "igrivo gledališko igro" raziskovali arhetipe slovenskega ljudskega slovstva.

Poslanstvo predstave je prek privlačnega in v sodobno gledališko formo zavitega predstavljanja motivov iz slovenske folklore, za spoznavanje slednje navdušiti tudi mlade generacije in tako prispevati k procesu ohranjanja enega od temeljev slovenske kulture. Ravno zato da bi se ohranil izrazni moment ljudske pesmi, sta avtorja v predstavo vključila glasbenika, ki igralce spremlja z izvirno avtorsko glasbo, ki pa so jo navdihnili ljudski napevi.

Ohranjanje tradicije gledaliških družin
Predstava Kaj ti je deklica? obuja tudi spomin na začetnike gledališke umetnosti. To so bile gledališke družine, ki so se naokoli prevažale z vozovi, ki so "v svojem drobovju" skrivali vse družinsko premoženje in tudi vse gledališke rekvizite. Nastopajoči v predstavi Kaj ti je deklica? se zato na prizorišče pripeljejo v kombiju, ki se pred gledalci spremeni v gledališki oder in je tako zasnovan kot sodobna različica vozov gledaliških družin.