Foto:
Foto:
Nika Brettschneider je voditeljica Theatra Brett, v katerem bo premiera 22. oktobra.

Projekt, ki je nastal v produkciji MGL-ja in Muzeuma Ljubljana, se ukvarja s težavami, ki jih imamo ljudje pri sporazumevanju in v medsebojnih razmerjih. Igralci Jožica Avbelj, Nika Brettschneider, Eszter Hollosi, Traute Furtner in Jakub Kavín komunicirajo v sedmih jezikih, besedilo pa govori o čakanju. Predstava temelji na delu pisateljice Lele B. Njatin Nebo nad Ljubljano, režirala pa jo je Barbara Novakovič.

Pravljično število sedem
V Projektu 5 se ponavlja sedem življenjskih situacij, okolij in jezikov. Ena slovenska igralka in trije igralci dunajskega Theatra Brett, v katerem bo premiera 22. oktobra, se sporazumevajo v istih 743 besedah v slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini, češčini, madžarščini, za pojme, ki jih ne poznajo, pa se zatečejo k jeziku, ki ne obstaja. Njegov namen je pokazati na nezmožnost končnega razumevanja, je pojasnila avtorica izvirnega besedila Njatinova.

Čakanja - čakanje na kaj?
Prostor predstave je razdeljen na sedem delov, ki jih povezujejo čakajoči igralci na odru. Ti čakajo sebe, čakajo druge, čakajo na čas, ki šele prihaja, in čas, ki je že za nami. Čakanje enega pa ni podobno čakanju nekoga drugega, vsako čakanje je drugačno. V gledališko trajanje predstave je čas vpet kot čakanje.

Pri predstavi sodelujejo številni umetniki
Zavod Muzeum s predstavo Projekt 5/Manifestacije doma praznuje desetletnico delovanja, pri postavitvi predstave pa sodeluje tudi Atelje 2050. Njegov član Januš Aleš Luznar je poskrbel za glasbeno plat predstave, predsednica Ateljela Mojca Goran pa je prispevala projekcije. Hrvaški umetnik Slaven Tolj je pri predstavi odgovoren za scenografijo, medtem ko je kostumografija delo arhitektke Vlatke Ljubanovič, osvetljavo pa je postavil Jaka Šimenc.