V drami Lygre pred gledalcem razprostre veliko potovanje, na katerega se podajo njegovi liki, so zapisali v gledališču. Foto: Martin Draksler
V drami Lygre pred gledalcem razprostre veliko potovanje, na katerega se podajo njegovi liki, so zapisali v gledališču. Foto: Martin Draksler

Drama po besedilu Lygreja, sodobnega norveškega dramatika, je nocoj premierno na ogled v Gledališču Glej. Nastala je v režiji Jake Smerkolja Simonetija.

V predstavi Izginem nastopajo Tamara Avguštin, Anuša Kodelja, Bernarda Oman, Živa Selan in Lovro Zafred. Scenografijo podpisuje Urša Vidic, kostumografijo je oblikoval Timotej Rosc, avtorica glasbe je Ema Kobal, za oblikovanje svetlobe pa je poskrbela Mojca Sarjaš.

V drami Lygre pred gledalcem razprostre veliko potovanje, na katero se podajo njegovi liki, so zapisali v gledališču.

Arne Lygre (1968) je eno izmed najbolj znanih imen sodobne norveške dramatike. Igra Izginem (Jeg forsvinner) je bila premierno uprizorjena leta 2011.

Kako se izoblikuje ta občutek – sočutje? Kaj točno pomeni? Ali je sploh mogoč? To so temeljna vprašanja, s katerimi se spoprijemajo njegovi liki na poti v začaranem krogu venomer ponavljajočih se vaj v smrti, ki jih vodi enigmatična Jaz. "Lygre ne želi biti patetičen, njegovo besedilo je ostro in hladno, bridko v premišljanju odnosov med posamezniki," še piše v najavi predstave.

"Deluje namreč skorajda brezčuten, ko portretira podobe katastrof, ki smo jih danes verjetno še mnogo bolj vajeni, do njih še mnogo bolj indiferentni. Če podobe trupel na naših telefonih, bodisi še tako številčne, ne pomenijo več ničesar, kaj to pomeni za našo prihodnost," so med drugim še vprašanja, ki jih razpira besedilo.

Kaj sploh še pomeni biti človek?
Ob predstavi se sprašujejo še, kaj sploh še pomeni biti človek, če pa nekje globoko v sebi vemo, da smo to lahko le zato, ker smo imeli srečo, da smo se rodili na pravem mestu ob pravem času. "Ali pač? Morda pa tudi mi, tako kot Jaz, nevede drsimo v globoko blato, iz katerega se ne bomo več mogli izvleči," poudarjajo.

Foto: Martin Draksler
Foto: Martin Draksler

Režiser se je z dramo ukvarjal v svojem magistrskem delu. Predstava je nastala v koprodukciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani in Gleja. Pri njenem nastanku so kot mentorji sodelovali Tomislav Janežič, Janez Janša in Nina Žavbi.

Ponovitev bo na sporedu še v soboto.