V Slovenskem mladinskem gledališču v sezoni 2012/2013 razpisujejo abonmaje Svoboda, Enakost, Bratstvo, Drznost in Prihodnost. Foto: Primož Lukežič
V Slovenskem mladinskem gledališču v sezoni 2012/2013 razpisujejo abonmaje Svoboda, Enakost, Bratstvo, Drznost in Prihodnost. Foto: Primož Lukežič

Gledališče nas bo v tej sezoni zanimalo kot nekakšno ritualno dejanje razkrivanja zadnjih koščkov intimnosti, ki je še ostala nepoblagovljena.

dramaturg SMG Tomaž Toporišič
Svetlana Makarovič
V pravljici Škrat Kuzma dobi nagrado avtorice Svetlane Makarovič se škratje enkrat mesečno, ob petkih, dobivajo in se hvalijo s svojimi dosežki. Septembra so se srečali gozdni škrat Kuzma, frizerski, radijski, kuharski, zidarski in tiskarski škrat. Srečanje je na skrivaj opazovala sraka in slišala, kakšne škratarije je počel Kuzma. Kar je izvedela, je takoj povedala veverici, ježu in medvedu, ki so jo Kuzmi naslednje jutro zagodli in mu vrnili milo za drago. Foto: BoBo

"Naše gledališče zanima ravno to, kar je skrito. Lani smo se ukvarjali z intimnostjo političnega, letos pa je pred nami nov izziv: političnost intimnosti. Na to pot se naša umetniška ekipa podaja skupaj z Ivano Djilas, Diegom de Breo, Oliverjem Frljićem, Vitom Tauferjem, Matjažem Faričem in Andrásem Urbánom," je zapisala direktorica in umetniški vodja SMG Uršula Cetinski.

Ritualno razkrivanje zadnjih koščkov intimnosti
Različnih oblik intime, ki so jih poimenovali intimnosti, v SMG-ju ne razumejo v ožjem pomenu, kot erotično-seksualen medčloveški odnos, temveč kot metaforo za vsa pomembna razmerja, kot so prijateljstvo, razmerje v paru ali družinska razmerja. "Gledališče nas bo v tej sezoni zanimalo kot nekakšno ritualno dejanje razkrivanja zadnjih koščkov intimnosti, ki je še ostala nepoblagovljena," je poudaril dramaturg SMG-ja dr. Tomaž Toporišič.

V sezoni 2012/2013 v SMG-ju pripravljajo šest premier: Smrt kadi moje cigare Charlesa Bukowskega (režija: Ivana Djilas), Nedolžni v režiji Diego de Bree, Klistirajmo Srčka! (režija: Oliver Frljić), avtorski projekt Vita Tauferja Igra na srečo, pravljico Svetlane Makarovič Škrat Kuzma dobi nagrado v režiji Matjaža Fariča in avtorski projekt Andrása Urbána Ljubezen – violentia.

Mešanica humorja in trpljenja Bukowskega
Uglasbena poezija Charlesa Bukowskega z naslovom Smrt kadi moje cigare bo skozi pesmi, ki jih je prevedel Branko Završan, gledalce prestavila skoraj v posteljo razvpitega literata, kjer si bodo lahko iz prve vrste ogledali neposredni prenos njegovega propadanja in njegove značilne mešanice humorja in trpljenja.

Film Nedolžni iz leta 1976 je zadnje delo filmskega velikana Luchina Viscontija, posnet pa je po romanu Gabrieleja d'Annunzia, enega vodilnih predstavnikov dekadence in simbolizma v italijanski književnosti. V režiji Diega de Bree bo predstava v SMG-ju razkrila intimni trikotnik v vilah rimske aristokracije, kjer je dekor do potankosti premišljen ter v senzualnem vzdušju italijanskih podeželskih palač, kjer se sprehajajo razkošno kostumirani junaki.

Komedijski stroji Georgesa Feydeauja
V farsi Klistirajmo Srčka! se je režiser Oliver Frljić odločil, da bo skupaj z igralci raziskal fenomen komedijskih strojev Georgesa Feydeaua (1862−1921), ki hkrati zabavajo in zarežejo v meso intime zakonskega in družbenega življenja. Vito Taufer se bo skupaj z umetniškimi sodelavci v avtorskem projektu Igra na srečo ukvarjal s fenomenom sreče. "Industrija sreče", kot jo posredujejo različni mediji, obljublja hitre poti do nje, mednarodne raziskave zadovoljstva z lastnim življenjem pa kažejo na to, da smo prebivalci Slovenije glede sreče vedno na repu.

Predstava o škratu Kuzmi v režiji Matjaža Fariča po pravljici Svetlane Makarovič bo uprizorjena z igro in plesom in primerna za najmlajše gledalce, tiste, starejše od štirih let. Ljubezen - violentia je avtorski projekt režiserja Andrása Urbána, ki bo prvič režiral v Sloveniji. V predstavi se se bo skupaj z igralkami in igralci Slovenskega mladinskega gledališča posvečal ljubezni in sovraštvu kot temeljnima motivacijskima stanjema našega duha in zavesti.

Programsko knjižico z več informacijami o premierah in drugih predstavah v novi sezoni si lahko ogledate tudi na spletni strani SMG.

Gledališče nas bo v tej sezoni zanimalo kot nekakšno ritualno dejanje razkrivanja zadnjih koščkov intimnosti, ki je še ostala nepoblagovljena.

dramaturg SMG Tomaž Toporišič