Zavod Bunker danes domuje v Stari elektrarni, ki so jo leta 2003 prenovili, dvorano pa odprli s festivalom Mladi levi leto pozneje. Foto: Miran Kambič
Zavod Bunker danes domuje v Stari elektrarni, ki so jo leta 2003 prenovili, dvorano pa odprli s festivalom Mladi levi leto pozneje. Foto: Miran Kambič

Prihajajočo kritiško platformo bosta urednikovala Alma R. Selimović iz zavoda Bunker ter pesnik in kritik Muanis Sinanović. "Takšne refleksije je vedno manj ali pa je vse bolj getoizirana. Absolutno obstaja tudi zelo kakovostna refleksija, a se nam zdi, da je je premalo. Zato smo se v duhu česar ni, naredi sam, odločili, da bi refleksijo spodbudili in smo za eno gledališko sezono zasnovali kritiško platformo Kriterij," je pojasnila Alma R. Selimović.

Po pet raznorodnih piscev na mesec
Urednika bosta za vsak mesec prihajajoče sezone vse do junija 2018 izbrala po pet raznorodnih piscev, lahko profesionalnih kritikov ali pa področnih strokovnjakov za najrazličnejše teme, ki o izbrani predstavi na sporedu Stare elektrarne - Elektro Ljubljana, najverjetneje premieri, napišejo kritiko oziroma refleksijo. Vsi pisci bodo za svoje izdelke honorirani, so poudarili pri Bunkerju.


Kritiki in občinstvo iz oči v oči

Selimovićeva je povedala še, da bi radi vsakič, kot dopolnilo spletnim zapisom, pripravili tudi živ dogodek, na katerem bi avtorji zapisov z občinstvom soočili mnenja. Zagon Kriterija je povezan tudi s širšimi premisleki, ki se porajajo v zavodu Bunker ob vprašanju, kako bodo delovali v prihodnjih petih letih v prostorih Stare elektrarne.

Znana je prva kritiška peterica
Prve kritiške zapise bo mogoče prebrati na spletni strani www.kriterij.si, ki bo zaživela prihodnji teden ob začetku 20. Mladih levov. In ravno festivalski projekti bodo predmet prve peterice piscev, ki jo bodo sestavljali Luka Zagoričnik, Aigul Hakimova, Alja Lobnik, Goran Lukić in Sinanović.