Jobs je po dolgem boju z rakom na trebušni slinavki umrl oktobra 2011, star 56 let. Foto: EPA
Jobs je po dolgem boju z rakom na trebušni slinavki umrl oktobra 2011, star 56 let. Foto: EPA

Lik tega tehnološkega genija je bil deležen že nekaj filmskih upodobitev, med drugim biografske drame Jobs režiserja Joshue Michaela Sterna z Ashtonom Kutcherjem v glavni vlogi, ki so jo leta 2013 predvajali tudi slovenski kinematografi. Oktobra letos pa bo v ameriške kinodvorane prišla še nova biografija v režiji Dannyja Boyla, v kateri je Jobsa odigral Michael Fassbender.

Opera zunaj klasičnih okvirjev
Delo skladatelja Masona Batesa nosi naslov (R)evolucija Steva Jobsa. Produkcija elektroakustične glasbe bo po navedbah operne hiše "prav tako inovativna kot Jobs sam".

Opera bo govorila o vplivih, ki jih je na Jobsa imela doktrina budizma, nato še o naglem vzponu in padcu v njegovem prvem obdobju pri Applu ter o njegovi ženi Laurene, so sporočili iz opere v Santa Feju, prestolnice ameriške zvezne države Nova Mehika.

Jobs je bil star 21 let, ko je leta 1976 s svojim prijateljem Stevom Wozniakom v domači garaži ustanovil podjetje Apple Computer. Družba je iz skromnih začetkov zrasla v eno najuspešnejših podjetij na svetu. Steve Jobs je po dolgem boju z rakom na trebušni slinavki umrl oktobra 2011, star 56 let.

Operna hiša v Santa Feju je premiero napovedala za leto 2017.