Prav tako tudi strokovni svet Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje ni podal pozitivnega mnenja k njenemu imenovanju, ki mu nasprotuje tudi ansambel celjskega gledališča.

SLG Celje. Foto: MMC RTV SLO
SLG Celje. Foto: MMC RTV SLO

Članica ansambla Jagoda Tovirac je v preteklem mesecu povedala, da imenovanju nasprotujejo, ker je njeno umetniško vodenje neuspešno. Dodala je, da so opravili analizo, koliko predstav celjskega gledališča je bilo v mandatu Tine Kosi uvrščeno v tekmovalni del Borštnikovega srečanja. Izkazalo se je, da je imela SNG Drama Maribor 21 predstav, Slovensko mladinsko gledališče 22, celjsko gledališče pa zgolj sedem predstav.

Igralka Jagoda Tovirac, članica igralskega ansambla celjskega gledališča. Foto: SLG Celje/Jaka Babnik, Uroš Hočevar
Igralka Jagoda Tovirac, članica igralskega ansambla celjskega gledališča. Foto: SLG Celje/Jaka Babnik, Uroš Hočevar

Očitki pomanjkanja kreativnega naboja in toksičnih razmer
Jagoda Tovirac je ob tem poudarila, da so od upravnice zahtevali, da v njihovo gledališče pridejo režiserji, ki so na vrhuncu svojih moči. In dodala: "Če ni kreativnega naboja, se ansambel ne more razvijati, prav tako ne tudi posameznik." Po njenih besedah v toksičnih razmerah, ki vladajo v gledališču, mlajši kolegi odhajajo. Tako jih je v času mandata Tine Kosi odšlo 18, večina zaradi nezadovoljstva, ker jim upravnica ni dala priložnosti za razvoj.

"Velik zdrs Tine Kosi pa je ta, da je eni do dvema generacijama igralcev onemogočila, da bi se razvili kot igralci. Mlajše generacije preobremenjuje, zato odhajajo iz gledališča," je še dejala Jagoda Tovirac.

Dolgoletna upravnica je zavrnila vse očitke
Tina Kosi pa je takrat povedala, da so v času njenega vodenja gledališča celjski igralci in predstave prejeli več kot 80 nagrad v Sloveniji in tujini. V tem mandatnem obdobju so glede na pretekla obdobja zaznali pomembne premike. Prvič v zgodovini so gostovali na festivalih v Grčiji in Rusiji. V tekoči sezoni so bili povabljeni v New York in Jekaterinburg, a sta gostovanji zaradi epidemije prestavljeni na naslednjo sezono.

Slovensko ljudsko gledališče Celje išče novega upravnika (18. 5. 2021)

"Sem med redkimi gledališkimi direktorji, ki redno spremlja celotno produkcijo Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in razvoj mladih talentiranih igralcev. Številni med njimi dobijo prav v Celju prvi angažma na profesionalnem odru. Sicer pa je jedro hišnega ansambla stabilno. Zato temeljitejša primerjava sedanjega položaja gledališča s tistim ob mojem prihodu navedenim očitkom nikakor ne pritrjuje," je takrat še dejala Tina Kosi.

Poudarila je še, da so začeli tudi sodelovati na ravni mednarodnih koprodukcij. Prva tovrstna predstava s finsko skupino Sadsongskomplex:fi je uvrščena tudi v tekmovalni spored Borštnikovega srečanja. Strokovna komisija ministrstva za kulturo je program celjskega gledališča za leto 2021 ocenila kot vrhunski. Takšno oceno so v zadnjih letih prejeli že drugič, sicer pa je program vedno ocenjen kot kakovosten. Težko bi soglašala, da našteto kaže na nazadovanje, je še dejala upravnica.

Zaskrbljeni direktorji gledališč in dramski umetniki
V preteklem mesecu sta Kolegij direktorjev slovenskih gledališč in Združenje dramskih umetnikov Slovenije podala skupno izjavo, v kateri so izrazili zaskrbljenost glede razvoja dogodkov ob imenovanju vodstva te gledališke hiše. Med drugim so zapisali, da je vsaka menjava vodstva "priložnost za izboljšave, spremembe, preizkušanje novih pristopov, ki bi zaposlenim zagotovili boljše delovne in ustvarjalne možnosti. Zato je prav, da se vodstva gledališč izbirajo z javnimi razpisi, ki so odprti vsakomur. In da ima vsak prijavljeni kandidat možnost, da kadrovsko komisijo, svet zavoda, strokovni svet zavoda in skupnost zaposlenih prepriča z dobrim načrtom, prepričljivo umetniško vizijo in drugim."