Tožba se je nanašala na predstavi Oliverja Frljića, naslovljeni Kletev in Naše in vaše nasilje, ki so ju uprizorili v okviru lanskega festivala Divadelni svet Brno. Foto: Wiener Staatsoper / Michael Pöhn

76-letni kardinal Dominik Duka, praški nadškof, je od Centra za eksperimentalno gledališče (CED) in Narodnega gledališča v Brnu zahteval opravičilo, saj je trdil, da so bile prizadete njegove osebne pravice.

Kardinal Dominik Duka. Foto: Wikipedia Commons

Tožba se je nanašala na dve produkciji hrvaškega gledališkega avtorja in režiserja Oliverja Frljića. "Si želimo družbe, v kateri se lahko dopuščajo žalitve?" se je na sodišču spraševal nadškofov odvetnik Ronald Nemec.

V demokratični družbi mora sicer biti mogoče izraziti različna stališča, vendar so po mnenju prizadete strani sebične žalitve nesprejemljive. Kardinal je kot vrhovni predstavnik Katoliške cerkve dolžen varovati vero kristjanov v svoji državi, je še dodal.

Uprizoritev Jezusovega posilstva muslimanke
Cerkvenega dostojanstvenika je zmotil predvsem prizor, v katerem je upodobljen Jezus, ki posili muslimanko. To odbijajoče dejanje je močan poseg v pravico do svobode vere in vesti, je trdil Dukov odvetnik, ki se je tako kot njegova stranka počutil prizadetega.

Prizor iz predstave Naše nasilje in vaše nasilje Foto: Dražen Šokčević

Vendar se je sodišče po pisanju spletne strani Radia RBB v svoji sodbi sklicevalo na umetniško svobodo. Umetniški izraz lahko namreč uporablja specifična sredstva, simbole in pretiravanja. "Če lahko to prispeva k razpravi o vprašanjih, ki zadevajo javnost, je pravno dopustno, četudi morajo nekateri verniki zaradi tega sprejeti določeno žrtev. V demokratični družbi je treba to storiti," je zapisano v razsodbi višjega sodišča.

Ni šlo za poseg v osebne pravice
Tako po besedah sodnika Ondreja Sekvarde ni šlo za poseg v osebne pravice. Kot je še dejal, sta bila tožnik in njegov odvetnik prizadeta, saj so bili po njunem mnenju predstavniki njune cerkve ‒ ne glede na to, ali je to bil Janez Pavel II. ali Jezus Kristus ‒ prikazani ponižujoče. Vendar to ni imelo vpliva na pravice tožnika, je odločil sodnik Sekvarda.

Po pisanju spletne strani katoliškega radia Domradio sta Duka in njegov odvetnik že napovedala pritožbo tudi na to svežo odločitev sodišča.