Igralska zasedba. Foto: Cankarjev dom
Igralska zasedba. Foto: Cankarjev dom

Priljubljeno pravljico je ruski skladatelj Cezar Cui leta 1911 spremenil v pravljično opero. V režiji Yulije Roschine si jo bo danes ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premierno ogledalo tudi slovensko občinstvo.

Pravljična opera Rdeča kapica je nastala v produkciji Čarobne dežele v sodelovanju Slovenskega komornega glasbenega gledališča (SKGG). Režiserka si je želela pravljico predstaviti drugače, zato se je med drugim odločila vanjo vključiti klovne.

"Ko smo opero preigrali in prepeli smo ugotovili, da je zelo zasanjana, lirična, počasna in romantična. Nato smo iskali način, kako iz nje dobiti neko dinamiko, kako Rdečo kapico, ki smo jo že tolikokrat slišali in gledali, prikazati na drugačen način, jo popestriti. Zato smo se odločili za klovne. Ti so izredno ekspresivni in zelo dobesedno jemljejo vse, imajo skratka neko svojo identiteto," je povedala Roschina.

Različne interpretacije konca
Vsebinsko se pri postavitvi opere od osnovne pravljice niso oddaljili. A ker je pravljico Charlesa Perraulta mogoče interpretirati na več načinov, bodo igralci vzpostavili dialog z otroki in jih pozvali, naj odločijo, kaj se bo zgodilo z volkom.

Nastopili bodo Katja Konvalinka v vlogi Rdeče kapice, Klemen Torkar kot volk, Polona Kopač Trontelj kot babica in Klemen Adamlje kot lovec. Nastopajoče bo na klavirju spremljala Darja Mlakar Maležič. Libreto Cuijeve opere je v slovenščino prevedel Henrik Neubauer, sceno in kostume pa je zasnovala Jasna Vastl.

Pravljica za prestolonaslednika
Ruski skladatelj Cezar Cui podpisuje simfonična dela, zborovske skladbe, dve kantati, več kot 400 romanc in veliko klavirskih skladb, predvsem pa se je posvetil pisanju oper. V njegovem opusu je 15 oper, med katerimi so tudi štiri opere za otroke - poleg Rdeče kapice še Snežni junak, Obuti maček in Norček Ivanček. Pravljično opero Rdeča kapica je Cui napisal leta 1911 in jo posvetil ruskemu prestolonasledniku, carjeviču Alekseju, edinemu sinu Nikolaja II.

Ponovitev predstave bo v Cankarjevem domu na sporedu 14. oktobra, so še sporočili iz Čarobne dežele. Predstava je primerna za otroke, starejše od štirih let.