Šesto zgodbo Jančarjevega Dekamerona bereta Minca Lorenci in Matevž Biber. Foto: SNG Maribor
Šesto zgodbo Jančarjevega Dekamerona bereta Minca Lorenci in Matevž Biber. Foto: SNG Maribor

Ruski zdravnik Vladimir Semjonov pride leta 1931 v kraje ob Muri in odpre svojo ordinacijo. Kar nekaj let pomaga ljudem, v težkih trenutkih pa poišče uteho v samoti oltarja Marije Snežne, dokler ga v svoje kolesje ne potegne druga svetovna vojna.

Eden najbolj prevajanih slovenskih pisateljev Drago Jančar je na povabilo umetniškega direktorja mariborske Drame Aleksandra Popovskega iz zakladnice svojih številnih zgodb iz različnih obdobij izbral deseterico (te so leta 2018 pri Beletrini izšle v knjižni izdaji Mnoga življenja).

Pisatelj je za dekameronski projekt izbral med svojimi brezčasnimi kratkoproznimi besedili, med katerimi najdemo tako ljubezenske in erotične zgodbe kot tudi zgodbe z njegovo ljubo zgodovinsko motiviko, v igralskih interpretacijah pa zažarijo v prav posebnih barvah. Kot darilo Slovencem za lažje preživljanje tesnobnih časov pa te berejo igralke in igralci mariborske Drame.

... in Matevž Biber. Foto: SNG Maribor
... in Matevž Biber. Foto: SNG Maribor

Kdo in kaj bere?
Dekameron tvorijo še Premiera na Mali sceni, Joyceov učenec, Zapeljivec, Dekameron iz Zidanega mosta, Zgodbe o očesih, Nedelja v Oberheimu, Ultima creatura, Augsburg in Angel ga ni zapustil.

Poleg Mince Lorenci in Matevža Biberja so do zdaj ali pa še bodo zgodbe brali igralci Vojko Belšak, Matevž Biber, Blaž Dolenc, Davor Herga, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez, Vladimir Vlaškalič in Maša Žilavec, Žan Koprivnik, Eva Kraš, Petja Labovič, Minca Lorenci, Nataša Matjašec Rošker, Irena Mihelič, Ksenija Mišič, Matej Pucko, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Mirjana Šajinović, Ana Urbanc, Irena Varga in Gorazd Žilavec.

V znamenju Jančarjevega dela bo tudi prihodnja sezona SNG Maribor, kjer napovedujejo uprizoritev v režiji Janeza Pipana, nastalo po Jančarjevem mnogokratno nagrajenem romanu To noč sem jo videl (Modrijan, 2010).