Matija Ferlin: Sad Sam Matthäus. Foto: Emanat/Ana Buljan
Matija Ferlin: Sad Sam Matthäus. Foto: Emanat/Ana Buljan

Plesna predstava Sad Sam Matthäus je nastala v produkciji slovenskega zavoda Emanat in hrvaškega plesalca Matije Ferlina ter v koprodukciji treh ustanov (Wiener Festwochen, CND Centre national de la danse in Istarskega narodnega kazalištaGradskega kazališta Pula.

Plesno lovoriko si delita dve predstavi
Nagrado za najboljšo plesno predstavo v celoti so razdelili predstavama SOL (Kik Melone in Silvia Marchig) in Sad Sam Matthäus, ki jo je Matija Ferlin ustvaril v sodelovanju z dramaturgom Goranom Ferčcem. Na spletni strani Združenja plesnih umetnikov Hrvaške (UPUH) je objavljena utemeljitev žirije, ki je zapisala, da gre za retrospektivni solistični deli, ki dramaturgijo gradita na hibridnem terenu ali v večsmernih prenosih plesnega in dokumentarno-dramskega načina.

Matija Ferlin (Pulj, 1982). Foto: Emanat/Jelena Janković
Matija Ferlin (Pulj, 1982). Foto: Emanat/Jelena Janković

Sad Sam Matthäus zaokroža uspešen niz projektov Sad Sam Matije Ferlina. Predstavo je navdihnil oratorij Pasijon po Mateju Johanna Sebastiana Bacha. Sad Sam Matthäus je četrta predstava iz niza solističnih projektov z naslovom Sad Sam (v prevodu iz hrvaščine Zdaj sem), ki ga je Ferlin začel razvijati januarja 2004 v Amsterdamu s premiero Sad Sam Now I am. Drugi solo, naslovljen Sad Sam Almost 6, je bil premierno uprizorjen januarja 2009, tretji, naslovljen Sad Sam Lucky, ki je predstavljal fizičen odgovor na ustvarjanje pesnika Srečka Kosovela, pa je nastal tri leta pozneje.

Kaj se zgodi s telesom, ko ne zmore več pričakovanega?
Koncept predstave se nanaša na doživljanje enega in istega trpljenja, ki pa je lahko tudi izhodišče za nekaj dobrega oziroma za proces preobrazbe. V tri ure trajajočo predstavo so si ustvarjalci želeli ujeti koncept trajanja kot elementa, ki v trpljenju povezuje in združuje. Ferlina kot koreografa in izvajalca je pri predstavi zanimalo tudi, kaj se zgodi s telesom, ko tega, kar se od njega pričakuje, ne zmore več.

Nagrade hrvaškega gledališča 2022 so podelili v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu.