Foto:
Foto:
Iz predstave Zakajbimekdoustavil
Zakajbimekdoustavil - res, Faričeva zadnja predstava ni naletela na nobeno oviro. Foto: RTV SLO
Ob Faričevi predstavi Nemotelonemepesmi so gledalci iskali prisluhnili zadušeni govorici svojega telesa. Foto: Miha Fras

Predstava Sama, ki je pri nas premierno zaživela v Plesnem teatru Ljubljana, je že drugi produkt Faričevega sodelovanja z mladimi francoskimi plesalci Compagnie Coline. Priprave nanjo so se začele v Franciji, na slovenski premieri pa so dogajanje nadgradili slovenski plesalci in umetniškimi sodelavci.

Predstava Sama se ukvarja z osamljenostjo, ki človeka najmočneje "stisne" prav v množici ljudi. Tema, ki je v sodobnem plesu zaživela že v številnih različicah, se zdi obrabljena, a kljub temu ostaja še vedno aktualna in resnična. "Z vsakim dnem bolj in z vsako generacijo znova," so zapisali v PTL-ju.

V oskrbi mojstra škarij in svile
Na odru so se zavrteli Michaeal Albrecht, Julien Andujar, Camille Astorg, Lydie Ballereau, Romain Bertet, Nicolas Chaigneau, Emilie Cornillot, Sonia Delbost-Henry, Maud Pizon, Fernando Roldan, Anais Romeo, Sylvain Riejou, Ana Štefanec, Alta Katarina Truden in Matevž Česen. Kostumografija je delo Alana Hranitelja, človeka, ki ne manjka pri nobeni odmevnejši gledališki predstavi in ki te dni svoje stvaritve razstavlja tudi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Za zamudnike bodo predstavo ponovili, a le dvakrat: v sredo znova v Plesnem teatru, 23. junija pa še na festivalu Fronta v Murski Soboti.

Uspehi govorijo sami zase
Koreograf Matjaž Farič se je šolal na dresdenski plesni šoli Palucca. Po nizu uspešnih plesnih in koreografskih sodelovanj doma in v tujini je leta 1999 ustanovil skupino Flota. Prejel je več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada in prvo nagrado v Bagnoletu za predstavo RAM v produkciji PTL, obe leta 1998. V sodelovanju s Compagnie Coline je koreografiral predstavo BETA. Letos praznuje 20. obletnico svojega ustvarjanja in je zato za koreografa - ki v slovenskem medijskem prostoru niso pretirano izpostavljeni - prisoten skoraj na vsakem koraku kulturnega dogajanja pri nas. V začetku meseca je premierno uprizoril predstavo Zakajbimekdoustavil, ki je mojstrsko lovila ravnotežje med 30 plesalci različnih starosti in živo glasbeno spremljavo.