Za umetniškim imenom Wanda & Nova deViator se skrivata Luka Prinčič in Maja Delak. Foto: Zavod Emanat
Za umetniškim imenom Wanda & Nova deViator se skrivata Luka Prinčič in Maja Delak. Foto: Zavod Emanat

Načelo znanstvene fantastike je v tem, da ko govori o nekih imaginarnih svetovih v prihodnosti, v resnici govori veliko tudi o sedanjih svetovih in družbi.

Luka Prinčič
Naslovnica albuma ARP 339
Svet, ki ga iz fragmentov občosti spletata prek cvrčečih elektronskih impulzov in hipnotične vokalne izraznosti, bi pred tremi dekadami verjetno označili za znanstveno fantastiko – danes pa je neprijetno pomisliti, kako točno odseva našo realnost, so zapisali pri Emanatu o novem albumu ARP 339. Foto: Zavod Emanat

Ta je Majo Delak in Luko Prinčiča, ki se skrivata za imenom Wanda & Nova deViator, navdihnil predvsem s svojimi svetovi, ki v realnosti niso mogoči. Nizozemski umetnik je namreč s pomočjo optične prevare ustvarjal svetove, kjer se denimo zdi, da stopnice vodijo navzgor, v resnici pa je pot krožna.

S premeteno uporabo in razumevanjem dvodimenzionalne slike in prevoda tridimenzionalnega sveta v sliko je ustvarjal nemogoče svetove, ki so domišljijski, a hkrati obstajajo na slikah.

Album ARP 339 je nadaljevanje prvenca dvojca z naslovom Pacification, ki temelji na globokih basih, repeticiji, melodičnih vokalih, lomljenih ritmih in besedilih, oplemenitenih z idejami kultnega avtorja znanstvenofantastične literature Williama Gibsona in avtorice romana Razlaščeni Ursule K. Le Guin.

Kako govoriti o sedanjosti, ne da bi o njej govorili neposredno
Ustvarjalca sta se odločila za uporabo tehnike pripovedovanja o nekih nemogočih svetovih, ki so lahko v prihodnosti ali pa v dvodimenzionalnem prostoru, kot so pri Escherju, je pojasnil Prinčič.

Glasbeno-plesni performans ARP 339 je sonogram kiberfuturistične potencialnosti. Namesto koncertnega formata ARP 339 prihaja z vseh strani hkrati. Odkar Delakova in Prinčič sodelujeta, uporabljata hibridne oblike umetniškega ustvarjanja, v katerih združujeta različne medije.

Na predstavitvi projekta v živo ne bo plesnega podija niti tribune, s katere bi gledalci nemoteno opazovali dogodek. Namesto tega se bodo znašli v koncertni situaciji, v kateri se bodo tudi performerji gibali tako na odru kot med njimi.

Neodkrite dimenzije in nenormativne oblike
S kratico ARP (Atlas of Peculiar Galaxies) se navezujejo na katalogizacijo galaksij, ki jo je v 60. letih preteklega stoletja izdelal ameriški astronom Halton Christian Arp. V njej je zbranih 338 galaksij, ki imajo povsem samosvojo spiralno obliko, ARP 339 pa je še neodkrita galaksija, ki ponuja drugačen svet, v katerem je mogoče misliti neodkrite dimenzije in nenormativne oblike, zavite v zvočni vrtinec.

V performansu nastopajo Loup Abramovici, Matija Ferlin, Tina Valentan, Urška Vohar in Nataša Živković. Avtor videa je Davor Sanvincenti, producent projekta pa zavod Emanat.

Premiera bo drevi ob 20. uri v Stari elektrarni, kjer bo jutri tudi prva ponovitev, naslednja pa se bo zgodila 6. februarja v Stolpu 3 v Mariboru.

Načelo znanstvene fantastike je v tem, da ko govori o nekih imaginarnih svetovih v prihodnosti, v resnici govori veliko tudi o sedanjih svetovih in družbi.

Luka Prinčič