Predstava Dišeče skrivnosti sklepa sklop abonmajskih produkcij SSG-ja Trst v sezoni 2020/2021. Foto: SSG Trst
Predstava Dišeče skrivnosti sklepa sklop abonmajskih produkcij SSG-ja Trst v sezoni 2020/2021. Foto: SSG Trst

Premierno jo bodo uprizorili nocoj v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) Trst. Nastala je v sodelovanju z Zavodom Senzorium in AGRFT-jem. Scenarij, scenografijo, oblikovanje luči, videa in vonjav podpisuje strokovnjakinja na tem področju – režiserka Barbara Pia Jenič.

"Ob ogledu predstave se bo občinstvo lahko vživelo v umetniški sprehod s pomočjo vseh čutov, med katerimi so tudi vonjave, ki pričarajo ozračje posameznih zgodovinskih dob. V nasprotju s klasičnimi senzorialnimi predstavami bo nova koprodukcija interaktivna le do mere, kolikor bo prinašala vonjave na oder in med občinstvo," napovedujejo v gledališču.

Dokumentarno zasnovani prizori iz zgodovine
Barbara Pia Jenič je ob predstavi zapisala: "S parfumom poveš, kdo si, kakšen je neviden del tebe, kakšne so tvoje misli, nameni, motivacije ... Je kot tiha melodija, ki mehko šepeta v uho poslušalca."

Zgodba sledi Tomu, ki išče tisti pravi vonj, "ki bi raznežil dušo in pridobil naklonjenost njegove izbranke Violete". V iskanju se odpravi v zgodovino s pomočjo umetne inteligence in interneta. Dokumentarno zasnovani prizori iz zgodovine se materializirajo v "povečani čutni razsežnosti" in spregovorijo o znanih likih – od Kleopatre in Nerona do Napoleona in Ludvika XIV. kot tudi o obredni ali komunikativni vlogi parfumov.

Foto: SSG Trst
Foto: SSG Trst

Kostumi so delo Alana Hranitelja. Dramska pripoved nagovarja tako več čutov, saj, kot je zapisala dramaturška svetovalka Ana Obreza, neposredna uporaba za vsako obdobje značilnih vonjav briše ločnico med odrom in avditorijem; igralci in gledalci dihajo isti vonjavi zrak, uživajo isti duh, se potapljajo v isti dišavni bazen.

Nastopajo Nebojša Rako, Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Maja Blagovič in Franko Korošec. Dramsko pripoved dopolnjujejo zvoki in glasba Petra Penka, koreografija Branka Potočana in video, ki je delo Barbare Pia Jenič in Diega Sedmaka, še napovedujejo v gledališču.

Ponovitve z italijanskimi nadnapisi opremljene predstave bodo v tržaškem gledališču na sporedu do 7. novembra, 8. novembra pa bo z abonmajsko ponovitvijo gostovala v Gorici.