Pirandello je igro opisal kot
Pirandello je igro opisal kot "zmes tragičnega in komičnega, fantastičnega in realističnega, vse skupaj v humoristični situaciji". Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Na Velikem odru v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica si bo Pirandellovo gledališko klasiko mogoče ogledati v režiji Paola Magellija. Igra obravnava aktualne teme, kot so odnos med videzom in resničnostjo, življenjem in gledališčem ter zasebnimi in igranimi družbenimi vlogami.

Igra je ob krstni izvedbi v Rimu povzročila veliko vznemirjenje, a bila hitro prepoznana kot umetnina, ki je izrazila krizo meščanskih družbenih in kulturnih vrednot na začetku dvajsetega stoletja in povzela napad modernistov na tradicionalne gledališke oblike, so zapisali v gledališču.

Igralsko zasedbo sestavljajo člani ansambla novogoriškega gledališča in nekaj gostov. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica
Igralsko zasedbo sestavljajo člani ansambla novogoriškega gledališča in nekaj gostov. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Ena od treh tako imenovanih iger "gledališča v gledališču"
Prihodnje leto bo minilo sto let od nastanka dramskega dela, ki velja za prvo od Pirandellovih treh tako imenovanih iger "gledališča v gledališču". Na novogoriški oder so besedilo postavili drugič. Prvič so ga uprizorili leta 1985 "kot živo, eruptivno gledališče ustvarjalnega razmisleka" v režiji Mileta Koruna. Za tokratno uprizoritev je Srečko Fišer delo znova prevedel, kar je bila njegova dolgoletna želja.

Pirandello je svojo igro opisal kot "zmes tragičnega in komičnega, fantastičnega in realističnega, vse skupaj v humoristični situaciji". Zgodbo se začne, ko gledališka skupina ravno začenja vajo za novo predstavo z naslovom Igra vlog. V dvorano vstopi šest oseb, ki so že na videz skrivnostno drugačne, še očitneje pa, ko spregovorijo: rade bi same bile "nova igra", na tem odru želijo živeti svojo družinsko dramo, polno bolečine. "Postopoma jim uspe pritegniti režiserjevo pozornost in pred očmi gledališčnikov se vse bolj pretresljivo izrisuje žalostna zgodba in razkrivajo njihove travme," so zgodbo izrisali v gledališču.

Prihodnje leto bo minilo sto let od nastanka tega dramskega dela. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica
Prihodnje leto bo minilo sto let od nastanka tega dramskega dela. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Ob tokratni postavitvi bo igralce na odru spremljala glasba v živo, v ozadju pa video. Kostume je oblikoval Leo Kulaš, avtorja glasbe sta Ivanka Mazurkijević in Damir Martinović Mrle, video je delo Blaža Valiča. Dramaturginja je bila Željka Udovičić Pleština, scenograf pa Lorenzo Banci.

Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Igralsko zasedbo sestavljajo člani ansambla novogoriškega gledališča in nekaj gostov. Vlogo bodo zavzeli Matjaž Tribušon, Arna Hadžialjević, Helena Peršuh, Andrej Zalesjak, Matija Rupel, Urška Taufer, Ana Facchini, Marjuta Slamič, Gorazd Jakomini, Andrijana Boškoska Batič, Žiga Udir, Jakob Šfiligoj, Brane Grubar in Blaž Valič.