Predstavo bodo danes premierno uprizorili v Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu.

Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Po besedah koreografinje so se osredinili na drobne stvari in navdih poiskali v vsakdanjih baletnih dogajanjih, odnosih in izkušnjah. Nastal je kolektivni avtorski projekt Skrito, v katerem svet trdne strukture in vseobsegajočih pravil naleti na človeško naravo, omejitve telesa in duha ter hkrati na silo, ki baletno plesalko ali plesalca vodi vselej naprej.

Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Nastopajoči se vračajo v najbolj banalne situacije, ki zaznamujejo vsakdanjik plesalk in plesalcev, jih privedejo do abstrakcije, se s tem od njih oddaljijo in si jih hkrati znova prisvojijo. Tako pa presežejo utesnjujoča pravila, ko poskušajo utelesiti baletni svet, ki jih sicer obvladuje.

Vendar predstava ne naslavlja le baletnega sveta, njegovih pravil in dinamike, temveč izstopajoč iz tega ožjega področja, išče nekaj obče človeškega in kaže na to, da je motivacija za dejanje ali reakcijo zasidrana globlje, in je balet le ena od njenih manifestacij.

Nastopajoči in soustvarjalci predstave so Polett Kasza, Mateja Železnik in Luka Bokšan. Kot gost bo nastopil španski plesalec Manuel Rodriguez in kot glasbenik Davor Herceg. Slednji je s Sašom Kalanom tudi avtor glasbe. Kostumograf je Uroš Belantič. Scenografija je delo Eme Kobal in Mile Peršin, pri predstavi pa sodelujeta še Društvo not ter Muzej in galerije mesta Ljubljane.

Anton Podbevšek teater: plesno-gledališki projekt Sanje Nešković Peršin