Upravni svet pod predsedstvom Maje Lapornik (na fotografiji) je ob svojem nastopu zavrnil obnovitev mandata Primoža Beblerja, na mesto umetniškega vodje gledališča so postavili
Upravni svet pod predsedstvom Maje Lapornik (na fotografiji) je ob svojem nastopu zavrnil obnovitev mandata Primoža Beblerja, na mesto umetniškega vodje gledališča so postavili "trojno vodstvo" Borisa Kobala, Sergeja Verča in Jaše Jamnika, a so jim po enem letu že prekinili sodelovanje. Za umetniško vodjo so nato izbrali Diano Koloini, do njenega nastopa pa je začasno delo umetniškega vodje prevzel igralec Danijel Malalan. SSG Trst direktorja nima že nekaj let, gledališče pa vodi upravni svet. Združenje dramskim umetnikov Slovenije opozarja, da tako pogoste menjave onemogočajo stabilnost in urejeno načrtovanje programa, enako velja za trenutno stanje, ko upravni svet ni podaljšal mandata Diani Koloini niti izbral novega umetniškega vodjo. Gledališče je brez umetniškega vodstva od 1. januarja. Foto: BoBo
Diana Koloini
Na težave z nenehno menjavo in celo odsotnostjo umetniških vodij je opozarjala že Diana Koloini. Koloinijeva je dolgoletna dramaturginja, preden je prišla na mesto umetniške vodje v SSG Trst, je bila zaposlena v PDG Nova Gorica, v SNG Drama Ljubljana ter nazadnje kot vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa v Cankarjevem domu. Leta 2003 je prejela Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji. Foto: BoBo

Gledališče je od 1. januarja, ko se je mandat iztekel Diani Koloini, brez umetniškega vodje, kar po mnenju Združenja dramskim umetnikov Slovenije (ZDUS) resno ogroža gledališko delo in načrtovanje programa. Prav tako opozarjajo na delo upravnega sveta gledališča, ki pod predsedovanjem Maje Lapornik v zadnjem obdobju vsako leto zamenja umetniškega vodjo. Tako pogoste menjave gledališču onemogočajo stabilnost in urejeno načrtovanje programa, zato ZDUS poziva člane upravnega sveta Slovenskega stalnega gledališča Trst (SSG Trst), da naj razrešijo težave z vodenjem. V upravnem svetu so poleg Maje Lapornik še Alessandro Malcangi, Adriano Sossi, Paolo Marchesi, Andrej Berdon in Marta Verginella.

V treh letih šest umetniških vodij
SSG Trst namreč deluje pod vodstvom upravnega sveta, direktorja pa nima že nekaj let. Trenutni upravni svet gledališča je ob svojem nastopu zavrnil obnovitev mandata Primoža Beblerja, ki je gledališče umetniško vodil dve leti. Umetniško vodenje so nato podelili trem režiserjem, Borisu Kobalu, Sergeju Verču in Jaši Jamniku, ter jim že po enem letu prekinili sodelovanje. Na mesto umetniške vodje so julija 2012 izbrali Diano Koloini, a ker delovnih obveznosti ni mogla prevzeti takoj, program za naslednjo sezono pa še ni bil oblikovan, je to delo začasno prevzel igralec Danijel Malalan. Kljub temu, da je Diani Koloini mandat po enem letu, konec decembra, potekel, upravni svet ni pravočasno poskrbel za umetniško vodstvo po tem času. Na te težave, ki ogrožajo realizacijo načrtovanega programa in oblikovanje programa naslednje sezone, je Diana Koloini že opozarjala.

Izbranega kandidata še ni
Kot poudarjajo v ZDUS-u, je Diana Koloini uspešno dopolnila lansko sezono, ki je bila obremenjena z odpovedanim projektom, letošnja sezona, ki jo je oblikovala, pa je s prvima dvema uprizoritvama že doživela uspeh.

V ZDUS izražajo skrb, da člani upravnega sveta zaradi političnih in osebnih razprtij, kakršne so povzročile že prejšnje menjave, Koloinijevi ne bodo podaljšali mandata.

Ob tem se v ZDUS tudi bojijo, da bi upravni svet med kandidati, ki so se prijavili na oktobra objavljeni razpis, imenoval nekoga, ki sploh nima gledaliških izkušenj. Ob tem opozarjajo na pomen SSG v Trstu, ki ga ima to gledališče za zamejsko kulturo in za celotno slovensko gledališče.

Mandat se izteče tudi upravnemu svetu
Kot so pojasnili v SSG Trst, se upravnemu svetu, ki je pripravil razpis za novo vodstvo gledališča, naslednji teden izteče mandat. Zato ima možnost odločitev o imenovanju novega vodstva prepustiti novemu upravnemu odboru.

V ponedeljek, 27. januarja, se bo sestala skupščina SSG, ki jo sestavljajo predstavniki pokrajine Furlanije-Julijske krajine, pokrajine Trst, občine Trst, obeh slovenskih krovnih organizacij - Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij ter Društvo slovensko gledališče. Skupščina bo imenovala nov upravni svet.

Možno je, da bo trenutni upravni svet določil začasno vodstvo
Ker pa se je gledališče sredi sezone znašlo brez umetniškega vodje in direktorja, je možno tudi, da bi dosedanji svet določil vsaj začasno vodstvo, so povedali v tržaškem gledališču.