Mihailo Miša Janketić (1938–2019). Foto: JDP

Leta 1938 v Novem Sadu rojeni Mihailo Miša Janketić je prejel vse najpomembnejše igralske in društvene nagrade ter priznanja.

Mnogokrat nagrajeni umetnik
Med lovorikami, s katerimi so ga ovenčali, so Dobričev prstan, ki je nekakšna srbska različica slovenskega Borštnikovega prstana, štiri Sterijeve nagrade in nagrada Pavleta Vuisića za življenjsko delo, ki jo podeljuje združenje filmskih igralcev, so navedli v Jugoslovanskem dramskem gledališču v Beogradu (Jugoslovensko dramsko pozorište – JDP).

Mihailo Miša Janketić je v Beogradu na Akademiji za gledališče, radio, film in televiziji diplomiral leta 1962. Bil je tudi profesor igre na novosadski Akademiji umetnosti. Foto: JDP

Vloga tudi v Kralju na Betajnovi
Janketić je svojo prvo vlogo na odru tega gledališča odigral v predstavi Richard III. leta 1961. Kot njegov član je do leta 1988 ustvaril več kot 60 vlog. Njegova zadnja premiera je bila ob lanski 70-letnici JPD-ja, ko je zaigral v predstavi Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja, v kateri je nastopil v vlogi Maksa Krnca.

Igralec je bil uspešen tudi na odrih Ateljeja 212, Narodnega gledališča Beograd, Beograjskega dramskega gledališča, Srbskega narodnega gledališča v Novem Sadu in drugih.

Poznan tudi s televizijskih zaslonov
Zapisal se je v spomin generacij gledališkega občinstva, bil je prepoznaven tudi po številnih filmskih in televizijskih vlogah. Sodeloval je z režiserji, kot so Puriša Đorđević, Žika Mitrović, Branko Bauer, Eduard Galić, Slobodan Šijan in Darko Bajić.

Mihailo Miša Janketić je umrl danes v Beogradu, so sporočili iz Jugoslovanskega dramskega gledališča, na odru katerega je odigral večino vlog.