Družbenokritična Sneguljčica Mini teatra je doslej prejela že več kot deset nagrad. Foto: Miha Fras/Miniteater
Družbenokritična Sneguljčica Mini teatra je doslej prejela že več kot deset nagrad. Foto: Miha Fras/Miniteater
Besedilo za Spake je po motivih iz filma Freaks napisal Rok Vilčnik. Foto: Boštjan Lah/LGM

Predstava je dobila tudi nagrado za priredbo in dramaturgijo Marka Bečke in Zale Dobovšek ter nagrado otroške žirije.

V Sneguljčici Mini teatra so liki v skladu s svojimi arhetipskimi značaji vpeti v sodobne družbene ustroje. Predstava je umeščena v mračno rudarsko mesto, posodobljene pravljične situacije pa opozarjajo predvsem na ekološko krizo in nenadzorovano zastrupljanje okolja. Sneguljčica je doslej prejela že več kot deset nagrad, med njimi dva grand prixa za predstavo v celoti in tri nagrade za režijo, je navedeno na spletni strani Mini teatra.

Na 49. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč PIF, ki se je sklenil v nedeljo, so slavili še drugi slovenski lutkarji. Žiga Lebar je prejel nagrado za lutkovno tehnologijo v predstavi Jutri je bila zabava Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je po literarni predlogi Toona Tellegena nastala v režiji Martine Maurič Lazar.

Metka Jurc iz Lutkovnega gledališča Maribor je prejela nagrado za vlogo Hansa v predstavi Spake. Besedilo za predstavo je napisal Rok Vilčnik po motivih iz filma Freaks (Tod Browning, 1932), režiral pa jo je Bojan Labović.

Posebno nagrado strokovne žirije za oblikovanje in izvedbo umetniške, vzgojne in interaktivne predstave pa je prejel projekt V deželi prstnih lutk Gledališča Zapik in Hiše otrok in umetnosti, so sporočili iz Gledališča Zapik. Predstava je nastala po zamisli in v režiji Jelene Sitar, za likovno podobo je poskrbel Igor Cvetko.

Mednarodno žirijo so sestavljali Nina Malikova iz Češke, Marijana Petrović iz Srbije in Igor Tretinjak, zastopnik Hrvaške. Nagrado za najboljši scenarij in režijo je dodelila Katyi Petrovi za predstavo Družina Samsa v izvedbi gledališča Sfumato iz Bolgarije.

V tekmovalnemu programu 49. PIF festivala je bilo med 13. in 18. septembrom prikazanih 16 predstav. Te so poleg iz Slovenije in Bolgarije prihajale iz Izraela, Kazahstana, Mehike, Rusije, Slovaške, Španije, Srbije in Hrvaške.