V predstavi Bakhantke režiserja Oliverja Frljića nastopajo Zoja Odak, Vilim Matula, Mislav Čavajda in Tajana Jovanović. Foto: www.splitsko-ljeto.hr
V predstavi Bakhantke režiserja Oliverja Frljića nastopajo Zoja Odak, Vilim Matula, Mislav Čavajda in Tajana Jovanović. Foto: www.splitsko-ljeto.hr
Ivo Sanader
Hrvaški premier Ivo Sanader je označil umik predstave za nedopustno dejanje. Foto: MMC RTV SLO
Bakhantke, Splitsko  poletje
Bakhantke naj bi sprva umaknili s programa zaradi ogrožanja varnosti gledalcev in igralcev med prizorom, kjer težke kose mesa mečejo z višine. Foto: www.splitsko-ljeto.hr

Ravnatelj festivala Milan Štrljić je izrazil obžalovanje zaradi vsega, kar se je pripetilo, in zagotovil, da kot na festivalu tudi v Hrvaškem narodnem gledališču Split avtorska svoboda nikoli ni bila vprašljiva. "Vse, kar se je okoli tega dogajalo, je bil le nesporazum. Premiera bo ostala del programa, nekatera vprašanja, pa bomo reševali po njej," je, kot poroča net.hr, na konferenci povedal Štrljić.

Konferenco so sklicali potem, ko je kulturno javnost razburil umik Evripidove drame Bakhantke s programa festivala. Kot razlog za umik predstave so organizatorji navedli možnost ogrožanja varnosti gledalcev in igralcev v predstavi, do česar bi lahko prišlo med metanjem težkih kosov mesa z velike višine. Režiser predstave Oliver Frljić je nad umikom predstave zgrožen, dejanje pa je označil za sramoto Splitskega poletja.

Režiserju Frljiću in celotni ekipi predstave se je opravičil direktor dramskega programa festivala Goran Golovko, ki je povedal, da je vendarle sam pozval Frljića na Splitsko poletje. Na dogodek se je odzvala tudi direktorica splitske Drame Zoja Odak, ki je menila, da je sramotno, da se je predstavo umaknilo praktično pred vhodom Hrvaške v Evropsko unijo, poroča hrvaški Dnevnik. Dodala je še, da se mora s takšnimi stvarmi ukvarjati premier Ivo Sanader, ki ni niti kriv niti ni tega dolžen.

Ivo Sanader zahteval popravilo "očitne napake"
Hrvaški premier je namreč po umiku sporočil, da se mu zdi prepoved izvajanja predstave na gledališkem festivalu povsem nedopustna. V izjavi za javnost je med drugim zapisal, da sta umetniška svoboda in svoboda izražanja temelj demokracije, zato kot celotna kulturna javnost tudi sam pričakuje, da bo splitsko Hrvaško narodno gledališče popravilo to očitno napako.

Direktor festivala dopušča možnost za poznejšo uprizoritev
Milan Štrljić je po umiku pojasnil, da Bakhantke niso umaknjene, ampak odpovedane, ker so se v njih pojavili elementi, ki niso bili prisotni na prvi generalki. Z umikom pa je želel dati tragediji možnost, da se predstavi v celoti, saj meni, da ima kot direktor pravico videti končni izdelek, ki ga ponudi občinstvu.

Vpeljevanja politične cenzure v hrvaško kulturo
Gledališka ekipa, ki stoji za predstavo Bakhantke, je po umiku zahtevala odstop Milana Štrljića, ravnatelja Splitskega poletja in intendanta HNK-ja v Splitu, zaradi "vpeljevanja politične cenzure v hrvaško kulturo", od umetniškega vodstva festivala pa pričakuje opravičilo.

Predstava obravnava bližnjo hrvaško zgodovino
V pismu za javnost so gledališčniki med drugim poudarili, da ne smemo pozabiti, da gre za predstavo, ki med drugim problematizira nekatere dogodke hrvaške bližnje zgodovine, od umora Aleksandre Zec, Milana Levara pa vse do govora Iva Sanaderja v Splitu in sodnega procesa o zločinih, storjenih v pristanišču Lora.

M. K.