Za kostume v predstavi Je suis Maria! je poskrbela Nina Šulin, direktor fotografije in montažer pa je Jakob Vogrinec. Foto: Sepatekapate/Facebook
Za kostume v predstavi Je suis Maria! je poskrbela Nina Šulin, direktor fotografije in montažer pa je Jakob Vogrinec. Foto: Sepatekapate/Facebook

Tomaž Podbevšek je režiser, scenarist in tudi igralec v predstavi Je suis Marija!, ki bo spletno premiero doživela drevi ob 20. uri na YouTubu. Ob njem nastopa še Juan Moreno Moreno, ki se je v Maribor preselil iz Španije.

V vabilu na spletno premiero je avtor predstave zapisal: "S porastom skrajne desnice se v Evropi in Sloveniji ponovno uveljavljajo konservativni pogledi na ženske, ki pod vprašaj postavljajo v preteklosti že izborjeno pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok."

"Kaj se zgodi, ko Marija izve, da bo morala roditi brez lastne privolitve?"
V zapisu preberemo še, da Marija v predstavi "ni predstavljena zgolj kot zvesta in vdana 'Jehovova služabnica', temveč kot ženska, ki je sposobna lastnega mišljenja in izražanja ter lastne odločitve o svojem telesu ter o svojem spolnem življenju. Kaj se zgodi, ko Marija izve, da bo morala roditi brez lastne privolitve? Kaj se zgodi, ko se upre in zoperstavi Božji volji? Na podlagi tega konflikta se v predstavi odvijajo zapleti, kjer se izostrijo intimne in socialne težave, ki so aktualne še danes."

Predstava Je suis Maria!, ki je bila sprva mišljena kot predstava uličnega gledališča, je nastala v produkciji mariborskega društva Hiša!, znanega predvsem po programih Živih dvorišč in Vilinskega mesta.

Prva mariborska ulična gledališka skupina
Tomaž Podbevšek je profesor slovenskega jezika s književnostjo, mladinski delavec, izvajalec delavnic gledališča zatiranih in gledališki performer, v društvu Hiša! pa predvsem mentor prostovoljcev. Med drugim je bil član prve mariborske ulične gledališke skupine SepateKapate. Vodi tudi svojo gledališko šolo Mlada pest, ki poudarja vlogo in pomen družbeno angažiranega gledališča.