Ljubljanska Opera je trenutno zaprta zaradi prenove. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
Ljubljanska Opera je trenutno zaprta zaradi prenove. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
Kristijan Ukmar

V disciplinskem postopku naj bi bilo osem opernih solistov, med njimi tudi altistka Mirjam Kalin in tenorist Branko Robinšak, ker so izdali vsebino sestanka z direktorjem SNG Opere Kristijanom Ukmarjem. Novica je prišla na dan, ko je anonimna oseba poslala pismo na 24ur.com, kjer so ga nato, skupaj z zapisniki s sestankov, objavili.

Pošiljatelj zatrjuje, da Opera ni "razsuta" le od zunaj, temveč tudi od znotraj. Nadalje piše, da so nezadovoljni solisti imeli sestanek z Ukmarjem, ki jim je podal odgovore na zastavljena vprašanja. Ko pa so preverili odgovore pri direktorju Cankarjevega doma Mitji Rovtovniku, se je izkazalo, kot še piše anonimnež, da so Ukmarjevi odgovori polni laži in da je predvsem Ukmar kriv za celo vrsto poslovnih spodrsljajev in nezadovoljstvo zaposlenih.

Konec koprodukcije med SNG Opero in Cankarjevim domom
"Direktor Opere Ukmar mora samokritično priznati, da ni kos nalogi, ki mu je bila poverjena," je zapisal v objavljenem zapisniku Rotovnik. Po Rotovnikovem mnenju je Ukmar večino zadev, ki so jih kritizirali solisti, nepravilno naredil. Z nesprejemljivimi poslovnimi potezami je direktor Opere onemogočil plodno koprodukcijsko sodelovanje Cankarjevega doma z ljubljansko Opero.

Po besedah Rotovnika si je Ukmar na omenjem sestanku dovolil nekaj grdih laži na račun Cankarjevega doma. Vodstvo Cankarjevega doma se je zaradi nezaupanja vodstvu SNG Opere in balet Ljubljana raje umaknilo iz koprodukcijskega sodelovanja. To pomeni, da ne bodo več vlagali v produkcije SNG Opere na odru Gallusove dvorane, kar pa pomeni, da je Opera v odnosu do Cankarjevega doma v manj ugodnem finančnem režimu. Ker si obe strani ne želita več koproducentskega sodelovanja, sta Cankarjev dom in Opera postala običajna poslovna partnerja.