Foto:
Foto:

Predsednica žirije Željka Udovičič, Mladen Vasary in Jelena Miholjevič so za najboljšo predstavo izbrali predstavo Bez glume molim, ki jo je pod vodstvom slovenskega režiserja Tomija Janežiča izvedel ansambel tetra &TD iz Zagreba. Žirija je na festivalu Zlati lev, ki je v Umagu potekal od 2. julija, podelila še tri enakovredne nagrade.

Dve so prejeli slovenski udeleženci, in sicer predstava Slovenskega mladinskega gledališča Učna ura v režiji Vita Tauferja in Matjaž Tribušon iz kranjskega Prešernovega gledališča za vlogo Nicka v predstavi Nekaj eksplicitnih fotk Marka Ravenhilla. Predstavo je režiral Eduardo Miler. Tretja nagrada je šla v roke igralki zagrebškega gledališča Gavella Csilli Barath - Bastaič za vlogo v predstavi Groznica, ki jo je režiral Joško Ševa.

Glas ljudstva
Občinstvo je izbralo svojega zmagovalca, prepričala pa ga je predstava Dom Bernarde Alba, ki jo je v Mestnem gledališču ljubljanskem režiral Boris Kobal.

120 predstav v okviru festivala
V času festivala se je v Umagu zvrstilo 120 predstav, (18 v glavnem programu), druge pa v sklopu spremljevalnega programa uličnih gledališč Garibaldi Stage. Na njem pa so se predstavili umetniki iz Hrvaške, Slovenije in Italije.

V Umagu več slovenskih predstavnikov
Slovenijo so na umaškem festivalu zastopali Slovensko mladinsko gledališče, Mestno gledališče ljubljansko (Dom Bernarde Alba v režiji Borisa Kobala), Prešernovo gledališče Kranj (Nekaj eksplicitnih fotk v režiji Eduarda Milerja) in projekt Piaf Edith Piaf v režiji Tijane Zinajić.