Z recitalom v sodelovanju z Mar Django Quartetom je Makarovičeva ob izidu knjige Balada o Sneguročki že nastopila v Mini teatru. Foto: Kino Šiška/Sai Pan
Z recitalom v sodelovanju z Mar Django Quartetom je Makarovičeva ob izidu knjige Balada o Sneguročki že nastopila v Mini teatru. Foto: Kino Šiška/Sai Pan

Pisateljica, pesnica in šansonjerka je svojo balado zasnovala na ruski zgodbi o Sneguročki, lepotici, ki ne zna imeti nikogar rada, saj je bila spočeta ob posilstvu. To je zgodba, ki po besedah Svetlane Makarovič pokaže, kako se lepo poraja iz strašnega, umetnost iz frustracije. Zlo se ponavlja v večni verigi, saj se prejšnje zlo pozabi, pozabljeno zlo pa naredi prostor novemu zlu in tako bo, dokler bo človeška rasa na svetu. O Baladi o Sneguročki je Boris A. Novak lani dejal, da je Makarovičeva uporabila pradavne ritme na ta način, da nam pove nekaj bistvenega o naši usodi.


Preplet lepega in bridkega
Ko je Makarovičeva z recitalom v sodelovanju Mar Django Quartetom ob izidu Balade o Sneguročki nastopila v Mini teatru, je dejala, da si želi "občinstvo začarati z lepoto in grozo". Skladbe pa niso, kot je še pojasnila, zgolj ilustracija zgodbe, ampak te živijo same zase, le občutje, vzdušje je isto.
Glasba Mar Django Quarteta je taka kot Sneguročka, je v intervjuju za MMC dejala Makarovičeva. "Bridka in čudovito lepa. Nikoli nisem niti pomislila, da bi oni zgolj spremljali ali ilustrirali moj tekst z glasbo; pojejo sami zase, v ruščini, jaz pa govorim v slovenščini. To sta dva ločena elementa, ki se ujameta v razpoloženju lepega in bridkega."