Usode prebivalcev mest Zahoda in podzemni svet ilegalnih migrantov so v predstavi Zlati zmaj režiserja Janusza Kice in izvedbi SSG Trst prikazane pretresljivo in angažirano, ustvarjalno ekipo pa je žirija označila kot udaren in povezan kolektiv, ki je ustvaril več vrhunskih igralskih dosežkov. Foto: Agnese Divo
Usode prebivalcev mest Zahoda in podzemni svet ilegalnih migrantov so v predstavi Zlati zmaj režiserja Janusza Kice in izvedbi SSG Trst prikazane pretresljivo in angažirano, ustvarjalno ekipo pa je žirija označila kot udaren in povezan kolektiv, ki je ustvaril več vrhunskih igralskih dosežkov. Foto: Agnese Divo
Tantadruj, Nikla Petruška Panizon
Nikla Petruška Panizon je tantadruja prejela za interpretacijo Katre v uprizoritvi Kažin ali Karabinjerjeva Katra Vlaha Stullija. Članica umetniškega ansambla SSG Trst je že deseto leto. Foto: Agnese Divo
Tantadruj, Jakov Brdar
Bronasto masko Jakova Brdarja bo prejel nagrajenec za življenjsko delo Mario Uršič. Foto: Jaka Varmuž

Gledališke nagrade tantadruj so letos podelili prvič, z njimi pa želijo povezati primorski gledališki prostor, izpostaviti izjemne gledališke stvaritve ter ob tem vzgajati in privabljati občinstvo. Slovensko stalno gledališče Trst (SSG Trst), Slovensko narodno gledališče Nova Gorica (SNG Nova Gorica) in Gledališče Koper bodo nagrade podeljevala skupaj, vsako leto na drugem odru. Nagrade tako simbolično združujejo primorski, tudi čezmejni prostor v skupno in močno kulturno pokrajino. Nagrajence so letos razglasili na odru najstarejšega primorskega poklicnega gledališča v Trstu.

Zlati zmaj najboljša uprizoritev
Strokovna žirija - gledališki kritik Matej Bogataj, gledališki režiser Marko Sosič in dramaturginja Mojca Kranjc - je v desetih premiernih uprizoritvah letošnje sezone prepoznala žanrsko raznolikost in tudi nekaj izrazitih gledaliških presežkov. Ogledali so si tri predstave Slovenskega stalnega gledališča Trst (Kažin ali karabinjerjeva Katra v režiji Vita Tauferja, Vrtiljak v režiji Dina Mustafića, Zlati zmaj v režiji Janusza Kice), štiri predstave Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica (Obisk stare gospe v režiji Dušana Jovanovića, Sovražnik ljudstva v režiji Dušana Mlakarja, Sobica na vrhu stopnišča v režiji Jake Andreja Vojevca in Grenki sadeži pravice v režiji Andreja Jusa) ter tri predstave Gledališča Koper (Poslednji Termina(l)tor v režiji Sama Strelca, Štorklje umirajo v režiji Dušana Jovanovića in George Dandin ali kaznovani soprog v režiji Luke Martina Škofa).

Izmed desetih premiernih uprizoritev so nagrado tantadruj za najboljšo uprizoritev iztekajoče se sezone podelili predstavi Zlati zmaj Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice in izvedbi SSG Trst. Dramsko besedilo v prepoznavni Schimmelpfennigovi pisavi razpira zgodbo, ki se razpleta okrog tajsko-kitajsko-vietnamske restavracije v zahodno evropskem mestu. Aktualna pripoved o problematikah imigracije, našega odnosa do drugačnih, družbenih pravic in medkulturnega sobivanja ponuja tudi poseben igralski izziv; utrip današnjega časa slika s hitrimi rezi in preobrazbami oseb vse od realnih do pravljičnih likov, vsak od petih igralcev pa odigra več oseb. Žirija je v Zlatemu zmaju Janusza Kice in izvedbi SSG Trst prepoznala "pretresljivo in družbeno angažirano" uprizoritev, sodoben, natančen in razgiban način igre ter posebej izpostavila "kompaktno, homogeno, okretno in duhovito igralsko zasedbo."

Najboljša igralska stvaritev pretekle sezone
Nagrado tantadruj za najboljšo igralsko stvaritev iztekajoče se sezone je žirija podelila Nikli Petruški Panizon za vlogo Katre v uprizoritvi Kažin ali Karabinjerjeva Katra Vlaha Stullija v režiji Vita Tauferja in izvedbi SSG Trst. V obrazložitvi je žirija zapisala, da je Nikla Petruška Panizon Katro odigrala »silovito in mediteransko temperamentno«, z izrazito govorno in telesno artikuliranostjo, občutkom za humor ter natančnostjo pri določanju odtenkov in prehajanjih med različnimi stanji.

Bogat in prepoznaven ustvarjalni opus
Žirija za nagrado za življenjsko delo, Boris Cavazza, Zdenka Lovec in Minu Kjuder, je nagrado tantadruj za življenjsko delo podelila gledališkemu režiserju Mariu Uršiču, »katerega estetiko uprizarjanja opredeljujejo »stiliziranje, modernizacija in mediteranskost«, trije režijski prijemi ali pristopi, ki jih je prepletal v oblikovanju lastnega avtorskega izraza,« kot so zapisali v predlogu za nagrado. Svoj ustvarjalni pečat je Uršič v primorskem gledališkem prostoru sedemdesetih in osemdesetih pustil ne le kot režiser, ampak tudi kot umetniški vodja Primorskega dramskega gledališča. Uršič, ki ja za svoje delo prejel že več nagrad, tudi nagrado Borštnikovega srečanja 1988 in dve nagradi Prešernovega sklada, bo za svoj »bogat in prepoznaven ustvarjalni opus, ki je močno zaznamoval primorski gledališki prostor« prejel bronasto masko kiparja Jakova Brdarja.

Primorski gledališki vrhunci naslednje leto v Novi Gorici
Primorske gledališke nagrade so podelili v SSG Trst. Večer so pričeli z uprizoritvijo dramskega dela Zlati zmaj Rolanda Schimmelpfeniga v režiji Janusza Kice, nadaljevali pa s podelitvijo prvih tantadrujev. Umetniški vodje SSG Trst Primož Bebler, SNG Nova Gorica Ira Ratej in direktorica Gledališča Koper Katja Pegan so pobudo za primorske gledališke nagrade osnovali lani, ob stoletnici rojstva Cirila Kosmača, in jo poimenovali po osrednjem junaku njegove istoimenske novele. Prihodnje leto bodo izstopajoče dosežke nagradili v Novi Gorici, čez dve leti pa v Gledališču Koper.