Predstava, ki je nastala v sodelovanju med En-Knap in fabien prioville dance company, bo premiero doživela drevi ob 20. uri na Odru 360 Španskih borcev. Dan pozneje bo tam še pogovor, naslovljen Premešano: Ples in virtualnost, na katerem bodo ob Priovillu sodelovali še Ruby Edelman, Iztok Kovač in Stojan Pelko.

"Kdo pleše plesalce? Kdo gleda gledalce? Kdo pleše, kdo gleda?" so zapisali ob predstavi Plešoči (p)ogledi / Dancing Audience. Foto: Španski borci

Gre za predstavo, ki ponuja potopitveno plesno izkušnjo, ki premika meje realnosti in virtualnosti skozi medij VR-plesnih filmov, so zapisali pri Zavodu En-Knap. Občinstvo si bo tako nadelo VR-očala, plesalci pa se bodo v živo interaktivno odzivali z gibi in ustvarjali dinamično in vzajemno plesno izkušnjo.

Kanadski plesalec in koreograf Fabien Prioville. Foto: fabienprioville.com
Kanadski plesalec in koreograf Fabien Prioville. Foto: fabienprioville.com

Transformativna plesna izkušnja
"Telo občinstva postane posrednik, ki povezuje virtualni svet, ki ga občinstvo vidi skozi VR-naglavno opremo, in fizično realnost, ki jo čuti, sliši in voha. Plesalci v živo izrabljajo prostor okrog VR-občinstva, med obojimi vznika interakcija, ki jih veže nase, premošča dve ločeni realnosti in ustvarja resnično transformativno plesno izkušnjo," še piše v napovedi predstave.

Kot je zapisal kanadski koreograf in plesalec Fabien Prioville, ga večinoma "zanima tehnologija, ki jo imajo ljudje v rokah. To postaja že poklic. Kako tehnologija vpliva na naše življenje, naše odnose? Če v središče postaviš, kaj ljudje uporabljajo, ne kaj vedo, se nenadoma dotakneš drugačnega občinstva."

Prioville se je tako rekoč znova znašel "v objemu virtualne resničnosti. V nasprotju z Rendez-Vous (2018) sta zasedba in občinstvo, tisto z naglavno opremo, potopljena v čisto virtualnost, ne vsakdanjost, stroge, vseeno igrive samostojne koreografije, iz katere vznika interaktivnost ..."

Pred Almodovarjevo in Wendersovo kamero
Fabien Prioville je končal študij na Centre national de danse contemporaine (Cndc) v Angersu v Franciji. Sprva je sodeloval z Edouardom Lockom in njegovo zasedbo La La La Human Steps v Montrealu, pozneje se je pridružil Philippu Blanchardu v Stockholmu. Leta 1999 je postal član plesne hiše Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Videti ga je bilo mogoče tudi v nekaj filmih, med drugim v filmu Govori z njo (2002) Pedra Almodovarja in v Pini (2011) Wima Wendersa.

Od leta 2006 dela kot samostojni plesalec in koreograf. Z letom 2010 je ustanovil svojo plesno zasedbo in postal član plesne mreže iDAS NRW. Delo njegove zasedbe obsega različne medije – od virtualne resničnosti in sodobnih tehnologij do raziskovanja globoko osebnega in čustvenega tkiva v posameznikih. Pri razvoju VR-plesnih filmov za prizorišča je sodeloval z uglednimi festivali, kot so Lyon Dance Biennial, Festival Tokio, Open Look Sankt Peterburg in drugi.