Orkester bo vodil novi šef dirigent ljubljanske Opere Jaroslav Kyzlink. V naslovnih vlogah Evridike in Orfeja bosta nastopila Martina Zadro in Jože Vidic, boga ljubezni Amorja pa bo uprizorila Urška Arlič Gololičič. Foto: NG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu
Orkester bo vodil novi šef dirigent ljubljanske Opere Jaroslav Kyzlink. V naslovnih vlogah Evridike in Orfeja bosta nastopila Martina Zadro in Jože Vidic, boga ljubezni Amorja pa bo uprizorila Urška Arlič Gololičič. Foto: NG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu
Scenografija predstave je delo Branka Hojnika, kostumografka je Belinda Radulović. Pod koreografijo se podpisuje Gregor Luštek, pod dramaturgijo Tatjana Ažman. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

Ker Orfej ženine smrti ni prenesel, je sklenil, da gre ponjo k bogu podzemlja Hadu. V deželi mrtvih je boga ganil s svojo glasbo, zato mu je Evridiko vrnil - vendar pod pogojem, da se na poti iz podzemlja ne ozre. Ko sta bila z Evridiko že blizu izhoda, je Orfeja zaskrbelo, da je žena opešala. Ozrl se je, tedaj pa je nimfi spodrsnilo in Orfej jo je za vedno izgubil.

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo drevi prvo v novi sezoni na oder premierno postavili Gluckovo opero Orfej in Evridika v režiji Jerneja Lorencija. Predstava mit o grškem pevcu Orfeju združuje z dvojcem ljubezni in smrti, v ospredje postavlja tudi vprašanje neizprosne bolečine. Premiera bo drevi ob 19.30.

Orfejski mit že stoletja vir navdiha
Gluckova opera, ena od mnogih umetniških upodobitev orfejskega mita, je zasnovana na izenačitvi vloge besedila in glasbe v duhu tedanjega klasicizma. Očiščena baročne pevske ekshibicije in v iskanju "krasne enostavnosti" se s preprosto melodiko približuje čisti dramski obliki, so zapisali pri SNG Opera in balet Ljubljana.

Režijo Gluckove opere je prevzel Lorenci, ena izmed vodilnih osebnosti slovenskega gledališča in letošnji nagrajenec Prešernovega sklada. S postavitvijo Orfeja in Evridike bo Lorenci debitiral kot operni režiser.

"Predstava v nadsmiselno celoto združuje zgodbo Orfeja kot prapevca in praočeta, tudi opere, s klišejskim dvojčkom o ljubezni in smrti," je na novinarski konferenci ob predstavitvi opere povedal Lorenci. Jedro predstave sicer predstavlja bolečina ob izgubi in razmislek o tem, v kaj nas spravi in kako se zaradi neizprosnosti te bolečine spremenimo.

Odločitev, da na oder ljubljanske opere postavijo prav Gluckovo delo, je spodbudilo tudi to, da letos praznujemo 300. obletnico Gluckovega rojstva. Tako imenovana "reformna opera", Gluckova najdrznejša stvaritev, je bila premierno izvedena leta 1762 na Dunaju, na oder ljubljanske opere pa se vrača po več kot štirih desetletjih. Tam so jo nazadnje uprizorili leta 1967.