Velenjska hiša kulture bo tako s tremi različnimi uprizoritvenimi žanri prslavila dolgoletno delovanje in raznoliko ponudbo kulturnih dobrin, so sporočili s Festivala Velenje.

Že nocoj bo premierno na ogled predstava Butalci v izvedbi Gledališča Velenje, v četrtek bo predpremiera slovenskega baleta Možiček, v soboto pa bo na sporedu igra za otroke Lutkovnega gledališče Velenje z naslovom Nana, mala opica.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Butalci, verjetno najbolj ikonično delo Frana Milčinskega, ki je v obliki kratkih humoresk izhajalo v različnih časopisih, je kot celota izšlo šele po njegovi smrti. Slavni Butalci bodo nocoj pod režijsko taktirko Romea Grebenška in v dramatizaciji Jaše Jamnika posejali najbolj ostro sol na svetu, preganjali Turke, širili stene vaške cerkve in ušpičili še kaj nedoumljivega. Veččlanska zasedba igralcev ljubiteljskega Gledališča Velenje bo oživila najbolj znane prigode iz Butal, "ki se jim bodo poleg Tepanjčanov čudili tudi Velenjčani", so napovedali organizatorji.

Prvi in hkrati največkrat izvajani slovenski balet
Možiček je prvi in hkrati največkrat izvajani slovenski balet, saj ima v Sloveniji in na tujem kar 32 premierskih uprizoritev z več kot 300 ponovitvami. Ipavec ga je ustvaril 18 let pred ustanovitvijo prvega slovenskega poklicnega baletnega ansambla, ki je po prvi svetovni vojni začel delovati v Ljubljani in ga je že v prvih letih uvrstil na svoj spored.

Josip Ipavec. Foto: Wikipedia
Josip Ipavec. Foto: Wikipedia

Prvo slovensko baletno glasbo, baletno pantomimo v enem dejanju, je leta 1900 napisal skladatelj Josip Ipavec. Ob 100. obletnici njegove smrti bo nova plesna uprizoritev koreografov Aleksandra Ilića in Gjergyja Prevazija svojevrsten poklon skladatelju, so zapisali organizatorji. Premiera baletne predstave bo velenjski predpremieri sledila 27. decembra Gledališču Celje.

V soboto pa bo Lutkovno gledališče Velenje na malem odru Doma kulture Velenje premierno uprizorilo interaktivno lutkovno igrano pravljico Nana, mala opica, ki je nastala po motivih istoimenske knjige pisatelja Josipa Ribičiča. Pravljica bo otroke in njihove starše opomnila, kako pomembna je ljubezen do vseh živih bitij. V današnjem hitrem in do narave brezbrižnem načinu življenja imajo takšna sporočila še večje poslanstvo kot kdaj prej. Scenarij, režijo in glasbo za lutkovno predstavo je pripravila Alice Čop, lutke pa bodo oživele v rokah Tajde Podvratnik in Noemi Čop.