William Shakespeare je Sen kresne noči napisal leta 1595. Gre za poročno komedijo, ki se dogaja v atenskem gozdu, kraljestvu vilinskih bitij. Foto: Wikipedia
William Shakespeare je Sen kresne noči napisal leta 1595. Gre za poročno komedijo, ki se dogaja v atenskem gozdu, kraljestvu vilinskih bitij. Foto: Wikipedia
Hasan Rohani
V Iranu je prepovedano plesati v javnosti s pripadniki nasprotnega spola, na sicer redkih popkoncertih pa se je prepovedano tudi preživahno odzivati na ritem glasbe. Foto: Reuters

ale dvojico tamkajšnjih kulturnikov zaradi uprizarjanja gledališke predstave Sen kresne noči Williama Shakespearja.

Kot je za iransko tiskovno agencijo Irna povedal kulturnik Šahram Karami, gre za režiserko Marjam Kazemi in Saida Asadaja, vodjo gledališča, na odru katerega so uprizarjali predstavo.

Konkreten razlog za aretacijo še ni znan
Po poročanju Irne je sodstvo odredilo njuni aretaciji po ogledu videonapovednika predstave, objavljenega na spletu, vendar pa konkreten razlog za odvzem prostosti še ni znan. Karami je dejal edino še, da je napovednik povzročil "nesporazum", ni pa natančneje razložil zapleta. Pred aretacijama so Sen kresne noči uprizorili sedemkrat.

Prepovedan ples z nasprotnim spolom
Težava bi lahko bila v tem, da je na posnetku mogoče videti igralke, ki plešejo z moškimi. V Iranu je namreč prepovedano plesati v javnosti s pripadniki nasprotnega spola, na sicer redkih popkoncertih pa se je prepovedano tudi preživahno odzivati na ritem glasbe.

Nedavne iranske aretacije zaradi plesa
Letošnjega julija so prav tako v Iranu aretirali 18-letnico Maedeh Hojabri, ki je na svojem profilu na družbenem omrežju Instagram objavila videoposnetek, na katerem pleše v svoji sobi, pri čemer pa ni bila zakrita. Leta 2014 pa so šestim mlajšim moškim in ženskam naložili zaporne kazni, potem ko je bil na spletu objavljen videoposnetek, na katerem so plesali na pesem Pharrella Williamsa, naslovljeno Happy.

Sodišče je za zdaj odločilo, da lahko gledališčnika Marjam Kazemi in Saida Assadaja spustijo na prostost ob plačilu varščine v višini dobrih 20 tisoč evrov za vsakega, še poroča tiskovna agencija AP.