Kako so se mladi zabavali v petdesetih? Foto: Šentjakobsko gledališče
Kako so se mladi zabavali v petdesetih? Foto: Šentjakobsko gledališče
John Travolta
Nastop v filmu Briljantina je Johna Travolto izstrelil med velike zvezde Hollywooda.

Slovenska priredba slovite glasbene komedije nas popelje v zlate čase rock'n'rolla, odprtih avtomobilov in razcveta kavbojk. Da bi imela sicer značilno ameriška zgodba nekaj slovenskega značaja, je Andrej Rozman - Roza besedila in songe oblikoval nekoliko po svoje in vanje vnesel nekaj svojega značilnega humorja. Kljub prenosu v slovenski jezik pa so se v Šentjakobskem gledališču odločili, da bo predstava ostala precej zvesta izvirniku, ki je Broadway osvojil pred več kot 30 leti.



Ključ do uspeha - živahna glasba
Romantična zgodba, ki se je največ ljudi spominja po zimzelenih popevkah Summer Nights, Hopelessly devoted To You, Sandy in You're The One That I Want, je bila prvi večji uspeh avtorjev Jima Jacobsa in Warrena Caseyja. Ko je leta 1978 filmska priredba muzikala postala neverjetna uspešnica povsod po svetu, sta se Jacobs in Casey vpisala med najuspešnejša imena Broadwaya.

Mojca Horvat - slovenska sopomenka za muzikal
V Šentjakobskem gledališču so se za prenos Briljantine na domači oder odločili tudi zaradi uspeha, ki so ga z muzikali doživeli v prejšnjih sezonah. Dovzetnost slovenskega občinstva za ta žanr so preizkušali leta 1996 s produkcijo Nunsense in leta 2003 z njenim nadaljevanjem Nunsense II. To pot so izbrali Mojco Horvat, ki velja za eno največjih slovenskih mojstric gledališkega plesa in je že večkrat dokazala, da zna posebno mlade ljubitelje odrske umetnosti vedno znova navdušiti.