Barbara Hieng Samobor, direktorica in umetniška vodja Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), je povedala, da v skladu z veljavnimi omejitvami njihova velika dvorana namesto dobrih 300 lahko sprejme le med 75 in 90 gledalcev. To pa vodi v večje število ponovitev predstav in posledično v izjemno obremenitev igralcev.

Igralski ansambel Mestnega gledališča ljubljanskega. Foto: Peter Giodani/MGL
Igralski ansambel Mestnega gledališča ljubljanskega. Foto: Peter Giodani/MGL

S skupnimi močmi in posegi v dramska besedila, pa tudi v število in konstelacijo igralcev na odru, jim je uspelo doseči, da bodo ne glede na razmere izpeljali šest premier na velikem odru, štiri na mali sceni in eno učno predstavo.

Intimne zgodbe, ki razpirajo pogled v širši družbeni kontekst
Naslov sezone Zamujene priložnosti deloma izhaja iz nove, s covidom-19 zaznamovane stvarnosti, ki se ji bodo morali tudi v MGL-ju z marsičim prilagoditi, sicer pa si ob tem naslovu v gledališču zamišljajo predvsem intimne zgodbe, ki bodo razprle tudi pogled v širši družbeni kontekst. Sezona 2020/2021 bo vključevala nove predstave, ki neposredno zrcalijo našo stvarnost.

Zamenjava večinoma moških z izključno ženskimi liki
Na mali sceni bodo 8. septembra začeli s premiero psihološkega trilerja Trije milijoni minut, režijo katerega podpisuje Barbara Hieng Samobor. Predstava je nastala po filmskem scenariju Joseja Cabeze 7 let (špan. 7 años). Posebnost priredbe je, da namesto v izvirniku večinoma moške zasedbe v predstavi nastopajo zgolj ženske, in sicer poslovne ženske, ki se znajdejo tik pred tem, da bo razkrito, da so utajevale davke.

Glasbena igra z elementi pravljice, tragedije in komedije
Na velikem odru pa bo 10. septembra sezono odprla premiera muzikala Turandot v režiji Jane Menger. Predstavi je temni neoklasični rock pridih nadel komponist Laren Polič Zdravič, libreto pa je po naročilu MGL-ja napisala Jera Ivanc. Libretistka je z avtorjem glasbe ustvarila glasbeno igro z elementi pravljice, tragedije in komedije o ljubezni, časti, izdajstvu in pohlepu, predvsem pa o tem, kaj pomeni biti človek.

Muzikal Turandot uvaja v dogajanje na velikem odru. Foto: Peter Giodani/MGL
Muzikal Turandot uvaja v dogajanje na velikem odru. Foto: Peter Giodani/MGL

Ta obraz prvikrat na slovenskem odru in avtorski Človek v lupini
Na velikem odru bo sledila prva slovenska uprizoritev besedila Ta obraz, ki ga je britanska dramatičarka Polly Stenham napisala, ko ji je bilo zgolj 19 let. Dramo, ki obravnava problematičen odnos med materjo in hčerko ter odtujenost očeta poslovneža, bo režirala Tijana Zinajić. Avtorski projekt Človek v lupini pa bo ustvaril režiser Jernej Lorenci, ki po napovedi tokrat pripravlja "odrsko meditacijo o skrivnostih človekove ranljivosti," so zapisali v MGL-ju.

Knjižnica MGL-ja bo v novi sezoni bogatejša za deli Rapsodija za gledališče Alaina Badiouja v prevodu Katje Zakrajšek in Moč Igralca v prevodu Vide Cvar. Foto: Amazon
Knjižnica MGL-ja bo v novi sezoni bogatejša za deli Rapsodija za gledališče Alaina Badiouja v prevodu Katje Zakrajšek in Moč Igralca v prevodu Vide Cvar. Foto: Amazon

Omnibus zgodb treh slovenskih avtoric
Tišina med nami je poseben projekt, saj gre za omnibus besedil treh mladih slovenskih avtoric (Barbare Zemljič, Tjaše Mislej in Ize Strehar), ki jim je bilo naročeno, naj napišejo dramo, ki se pripeti v eni noči na enem od ljubljanskih trgov. Omnibus zgodb Mrak, Lunin ples in Zora bo režirala Nina Šorak.

Ruski Čašnjev vrt in francoski Slamnik
Na velikem odru bosta izvedeni še klasika Češnjev vrt Antona Pavloviča Čehova in znamenita komedija Eugeneja Labicheja Slamnik. Češnjev vrt, ki po besedah dramaturginje Petre Pogorevc predstavlja opomnik družbi, ki se oklepa preteklosti in sanjari o prihodnosti, medtem ko ji sedanjost beži iz rok, bo režiral Janusz Kica. Priredbo Slamnika, s posebnim poudarkom na ženskih likih, ki jo podpisuje Eva Mahkovic, pa bo režiral Diego de Brea.

Kaj še prinaša Mala scena?
Na mali sceni MGL-ja bodo na ogled še Neznosno dolgi objemi, ki jo bo po besedilu Ivana Viripajeva režiral Dorian Šilec Petek, krstna izvedba romantične drame Jazz, ki jo je po naročilu MGL-ja napisal in jo bo tudi režiral Nejc Gazvoda, ter prva slovenska uprizoritev drame Le zaljubiti se ne smemo Ivorja Martinića v režiji Alana Jelena.

Dramaturginja in režiserka Iva Ratej bo v pedagoškem programu ustvarila učno predstavo Teater za telebana. V predstavi bo skozi lik inšpektorja, ki prvič obišče gledališče, skušala to umetnost predstaviti najmlajšim.

Teater za telebane. Foto: Peter Giodani/MGL
Teater za telebane. Foto: Peter Giodani/MGL