Po večletnem laboratorijskem delu ekipa No!training Laba obdobje končuje s predstavo Variacije na Počasnost: TIME-OUT. Foto: Zavod Federacija
Po večletnem laboratorijskem delu ekipa No!training Laba obdobje končuje s predstavo Variacije na Počasnost: TIME-OUT. Foto: Zavod Federacija

Ob srečevanju z romanom Milana Kundere Počasnost se ustvarjalci sprašujejo prav o tem srečanju, pa tudi o srečanju, ki se (lahko) zgodi v gledališču, in o srečevanjih na splošno (ljudi, pojmov, vsebin, tem, časov) - o tem, kar je bilo, kar je in kar še bo.

Lab (takrat poimenovan No!training Lab) se je začel leta 2012 in je bil v osnovi namenjen za prostor za trening, vadbo in raziskovanje performativnih veščin. Zaradi želje vseh vpletenih po nadaljevanju dela in usmeritvi tega v kreativni proces so potem zasnovali dvoletni projekt Kdo, kaj, zakaj, kako?, ki je služil kot nekakšen most iz obdobja umetniško-raziskovalnega dela v obdobje kreacije (predstave).

Projekt Kdo, kaj, zakaj, kako? je bil sestavljen iz treh faz: vsebinsko-dramaturške (Kaj? Zakaj?), praktično-uprizoritvene (Kako?) in tretje faze - konkretizacije in umetniške kreacije v obliki predstave Variacije na Počasnost: TIME-OUT. Prvi dve fazi (2013/2014, 2014/2015) sta bili zastavljeni kot umetniški laboratorij, v katerem se je ekipa, brez želje po takojšnjem rezultatu, ukvarjala z različnimi vidiki uprizoritvene umetnosti.

Konec prvega obdobja se je končal z neformalnim performativnim dogodkom in odločitvijo, da roman Milana Kundere Počasnost ostane baza za nadaljevanje procesa, v drugi fazi pa je ekipa Laba (Barbara Kanc, Barbara Ribnikar, Jan Rozman, Kaja Lorenci, Katja Legin in Nataša Živković) raziskovala mogoče uprizoritvene strategije dotičnega romana in v tem obdobju predstavila šest javnih dogodkov - SKIC. Zadnja faza je bila namenjena ustvarjanju in oblikovanju današnje predstave.