Miron Rafajlović. Foto: spletna stran CD-ja
Miron Rafajlović. Foto: spletna stran CD-ja

Nomad je suita za bas kitaro in kontrabas solo, ki predstavlja popotovanje skozi različne glasbene stile in kulture, s katerimi se je skozi leta ustvarjanja srečal in se vanje naselil kontrabasist in bas kitarist Jošt Lampret. "Rdečo nit projekta tke glasbeno izročilo flamenka, ki preko vplivov klasične, džez, vzhodnoevropske, španske in elektronske glasbe sestavlja serijo glasbenih motivov in stavkov ter jih povezuje v celostno glasbeno izkušnjo," so zapisali ob koncertu.

Jošt Lampret. Foto: Robi Valenti
Jošt Lampret. Foto: Robi Valenti

Jošt Lampret je kot solist med drugim nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani ter Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Igral je v Mediteranskem mladinskem orkestru ter bil na turneji z mladinskim orkestrom Gustav Mahler Jugendorchester.

Poleg klasične glasbe se ukvarja tudi z džezom in etno glasbo in je vodja zasedbe P'Jays, redno igra v zasedbi Teo Collori in Momento Cigano, v triu Trionica ter drugih projektnih zasedbah.

Electric trio je v Madridu nastali glasbeni projekt pod vodstvom trobentača, multiinstrumentalista in komponista Mirona Rafajlovića, rojenega v Sarajevu. Trio, ki ga poleg njega sestavljata še španski pianist David Sancho in kubanski bobnar Michael Olivera, raziskuje povezanost flamenka z afro-kubansko glasbo in Rafajlovićemi balkanskimi koreninami in "ustvarja edinstveno in bogato glasbo, napojeno z duhom džeza." Program sestavljajo skladbe z Rafajlovićevega prihajajočega albuma Mediterranean Soul.

Sorodna novica Avtoportret: 57 sekund z Urško Centa

Ob sodelovanju v ciklu Noches de Tablao se bo glasbenikom na odru pridružila tudi Urška Centa, plesalka in odrska umetnica. "Sodelovanje z Electric triom snuje v iskanju glasbenosti giba in preigravanju misli, da je plesno telo lahko inštrument, ki sledi in izziva glasbenike ter se razteza in zliva z glasbenimi kompozicijami, v katerih raziskuje mite o romantični reprezentaciji ženske plesalke flamenka, identiteti in borbi nasprotij," opisujejo.

Sveže umetniške iniciative flamenka
Cikel Noches de tablao predstavlja sveže umetniške iniciative flamenka, ki med seboj prepletajo živo glasbo in ples. Oblikujejo ga glasbeno-plesni dogodki, na katerih gostujejo vrhunski mednarodni umetniki iz različnih evropskih držav, ki se za to priložnost povezujejo s priznanimi domačimi avtorji.