Spremljevalna predstava Razredni sovražnik (Nigel Williams) je produkcija Omladinskega pozorišta Dadov iz Beograda. Foto: Stran Omladinskega pozorišta Dadov
Spremljevalna predstava Razredni sovražnik (Nigel Williams) je produkcija Omladinskega pozorišta Dadov iz Beograda. Foto: Stran Omladinskega pozorišta Dadov
Alya
Ena izmed treh članov žirije bo tudi pevka Alya. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) tudi letos organizira tridnevni festival mladinske ustvarjalnosti Vizije 2014, ki bo v Novi Gorici potekal naslednje tri dni. Gre za tradicionalno srečanje najboljših mladinskih gledaliških in rockovskih skupin, ki se mu že tretjič pridružujejo tudi najboljše mladinske lutkovne skupine in skupine mladih interpretov literarnih besedil.

Selektorica festivala Ana Ruter je izmed 60 predstav, ki si jih je ogledala po vsej Sloveniji, za finalni nastop na Vizijah izbrala 6 gledaliških, 3 lutkovne in 2 recitatorski skupini, organizatorji pa so na podlagi posnetkov 18 glasbenih skupin za finalni večer Rock vizij izbrali 5 skupin.

Bogat izbor uprizoritvenih umetnosti
Z odrsko produkcijo se bo predstavila lepa bera mladih ustvarjalcev, ki delujejo v okviru teh organizacij: Srednja vzgojiteljska šola z gimnazijo Ljubljana, Mladinski oder Kranj, Gledališka šola I. gimnazije Maribor, Gimnazija Nova Gorica, Omladinsko pozorište Dadov iz Beograda, Žaba gleda&išče (Prosvetno društvo Vrhovo, Drzne in lepi (KD Stična)), Gledališka skupina "Mak" (KD "Svoboda" Deskle), Teater Curriculum Vitae Gimnazije Šentvid, Teater (nade)budnih OŠ Franja Malgaja Šentjur in Lutkovni Krožek SŠ Slov. Bistrica in LS Zrnca.

Mladi rockerji na odru
Program obsega še ROCK VIZIJE, pri čemer gre za koncertni izbor mladinskih rockovskih skupin. Nastopili bodo THE SPANKAKES, Višnja Gora, OSTROKLJUNI, Cerknica, MURDERED MUFFIN, Ptuj, THE PYRAMIDS, Maribor, in KOALA VOICE, Kisovec. V spremljevalnem programu bodo nastopili še THE BREAKS, Šempeter pri Novi Gorici.

Zadnji dan bo prinesel gledališke delavnice in okroglo mizo o predstavah festivala ter podelitev priznanj najboljšim. Žirijo, ki bo na ta dan podelila nagrade vizionarje, sestavljajo prevajalec, dramaturg in glasbenik Primož Vitez, ki ji tudi predseduje, pevka Alya in gledališki režiser Predrag Stojmenović.