Nagrado Primorskega dnevnika je prejela predstava Trst, mesto v vojni. Foto: Slovensko stalno gledališče
Nagrado Primorskega dnevnika je prejela predstava Trst, mesto v vojni. Foto: Slovensko stalno gledališče
false
Tržaško gledališče za prihodnje leto pripravlja pester nabor predstav. Foto: Slovensko stalno gledališče

Vprašanje o identiteti človeka, ki se večkrat skriva v osrčju debele lupine zunanjih drž, družbenih statusov, podob, imidžev, bo vodilna misel nove sezone tržaškega gledališča, ki jo je zarisal novi umetniški vodja Eduard Miler. V njej se prepletajo najbolj uveljavljeni sodobni evropski avtorji, a bo v mednarodnem formatu upoštevala tudi klasične dramske mojstrovine.

Izbor hišnih uprizoritev bo letos številčno bogatejši z dvema velikima koprodukcijama, pri katerih bodo sodelovali z Mestnim gledališčem ljubljanskim, s SNG Nova Gorica in s Prešernovim gledališčem Kranj ter s tremi uprizoritvami na Malem odru, eno v Klubskem prostoru in muzikalom v Veliki dvorani.

Novo gledališko sezono bo odprla predstava Peer Gynt Henrik Ibsena, ki jo pripravljajo z Mestnim gledališčem ljubljanskim, pod režijo pa se bo podpisal umetniški vodja SSG Eduard Miler. Režiser Miha Nemec bo režiral novo uprizoritev Cankarjeve Lepe Vide v koprodukciji, ki je nastala v sodelovanju s SNG Nova Gorica in Prešernovega gledališča Kranj. 13. novembra bo na sporedu dodatno razmišljanje o iskanju samega sebe, ko bo Igor Pison postavil na oder dramo Ismena, njena sestra nizozemske avtorice Lot Vekemans, ki govori o Antigonini molčeči in manj vidni sestri, ki bo končno našla svoje besede in s tem svojo zgodbo.

Naslednja predstava na odru tržaškega gledališča bo Pes, noč in nož bavarskega sodobnega dramatika Mariusa von Mayenburga, trenutno najbolj prevedenega in uprizorjenega nemškega avtorja mlajše generacije. Februarja bo oder v znamenju muzikala Zadnjih pet let Jasona Roberta Browna. Pison bo podpisal režijo te ljubezenske zgodbe, ki je neobičajna predvsem zaradi strukture pripovedi, saj časovni razplet zgodbe sledi dvema nasprotnima tiroma.

Po lanski odpovedi bo letos uprizorjen Molierov Amfitrion v režiji Renate Vidić, gledališko sezono pa bo sklenil avtorski projekt Patrizie Jurinčič (Moj) Devetsto po znanem romanu Alessandra Baricca.

Nagradi za Trst, mesto v vojni in Obiski
Na današnji predstavitvi nove sezone so podelili tudi prvo nagrado Primorskega dnevnika za umetniški dosežek v pretekli sezoni. Prejela jo je predstava Trst, mesto v vojni, ki jo je SSG Trst v Pisonovi režiji uprizorilo v koprodukciji s Stalnim gledališčem FJK in skupino Casa del lavoratore teatrale. Nagrado občinstva je prejela komedija Obiski avtorja in režiserja Vinka Möderndorferja.