Varja Hrvatin trenutno končuje magistrski študij scenaristike na AGRFT-ju. Deluje kot kritičarka, recenzentka, dramska avtorica, scenaristka in soorganizatorica festivala Vzkrik. Foto: Vzkrik
Varja Hrvatin trenutno končuje magistrski študij scenaristike na AGRFT-ju. Deluje kot kritičarka, recenzentka, dramska avtorica, scenaristka in soorganizatorica festivala Vzkrik. Foto: Vzkrik

Avtorica je tekst, ki predstavlja "svojevrstno retrospektivo in hkrati introspekcijo v bivanjski model avtorice", napisala v sklopu delavnic dramske pisave Vzkrik, režijo besedila pa podpisuje Eva Kokalj.

Ponovitev bo na Novi pošti na sporedu še v četrtek. Besedilo bo tudi izhodišče za okroglo mizo Neodvisnost bralne uprizoritve, ki bo sledila predstavi. Gostje omizja bodo Saška Rakef, Blaž Lukan, Janez Janša in Eva Kokalj, moderiral pa bo Jernej Potočan.

"Trpka in surova razpoloženja sočasno odstirajo intimno življenje, ki vztrajno išče pot k osmišljevanju zavratnih situacij. Prepredeno z drobnimi, vsakodnevnimi nasilji: od tistega v naivni otroški igri, babičinem golažu iz zajčkov ... zapredeno globlje v brutalna nasilja – širše v svet, v vojne, nadlegovanje, diskriminacijo, spoznavamo, da je nasilje ne glede na dimenzijo vselej nasilje," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ustvarjalci obiskovalce prosijo, da imajo za uprizoritev pripravljen svoj pametni telefon z napolnjeno baterijo, spletno povezavo in naloženo aplikacijo za skeniranje QR-kode ter slušalke.

Foto: Vzkrik
Foto: Vzkrik

"Drama dinamično prehaja med raznolikimi slogovnimi žanri, med prvoosebnim pričevanjem, magičnim realizmom, med domišljijo/utopijo in trdno stvarnostjo/bolečino," je zapisala Zala Dobovšek.

Video je ustvaril Peter Perunović, v uprizoritvi pa nastopajo Katarina Stegnar, Lara Vouk, Tines Špik in Chouchou.

Varja Hrvatin, ki je soorganizatorica festivala dramske pisave Vzkrik, je na letošnjem, tretjem festivalu, ki je potekal marca, prvič predstavila svoje novo besedilo.

"V prvih dveh letih delavnice mi je uspelo izpiliti svoj dramski jezik, ki sem ga začela formirati že med študijem, na letošnji delavnici pa sem se odločila za eksperiment, za poskus zunaj ustaljenosti in varnosti svoje preverjene pisave; dramskega besedila sem se poskusila lotiti bolj avtobiografsko in se hkrati drzneje poigrati s samo dramsko strukturo," je povedala o letošnjem ustvarjanju besedila.

Uprizoritev je nastala v produkciji Društva KUD Krik, v koprodukciji z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti ter v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem in zavodom Maska.

Premiera besedila Varje Hrvatin na Novi pošti