Margareta v raju Foto: Zavod Senzorium
Margareta v raju Foto: Zavod Senzorium
Manca Dorrer tokrat ne stoji pred filmsko kamero. Foto: Zavod Senzorium
Polnočna Margareta pripoveduje tudi o iskanju lastnega odrešenja. Foto: Zavod Senzorium

Predstava, ki si jo je bilo mogoče ogledati v prostorih nekdanje Astre, skuša gledalce vključiti v zgodbo o Margareti, ki išče svojega Mojstra in je za to pripravljena iti na drugo stran življenje. Na pomoč ji priskočita tudi hudič Wollabnd in maček Behemont, v predstavi pa sodelujejo tudi drugi junaki iz Bulgakovovega romana Mojster in Margareta.

Tako iščeta svojo odrešitev tudi sam Mojster, Poncij Pilat, pesnik Bezdomni in Frida. Vendar morajo za to najti pot skozi skozi lastno temo in šele tako doseči točko miru. Margareta pa skuša obiskovalce popeljati skozi nevidni svet prehoda.

Pridobivanje novih izkušenj
V predstavi, ki jo je na oder postavila Barbara Pia Jenič, se prepletajo pripovedni, igrani in izkušenjski del za obiskovalce. Ustvarjalci predstave skušajo obiskovalce vključiti v samo dogajanje s pomočjo labirinta v odprtem prostoru, ki sprejme istočasno trideset obiskovalcev. Na ta način pa naj bi obiskovalci doživeli neko individualno izkušnjo na povsem nov način.

V vlogah so se preizkusili Jan Bučar, Urška Bradaškja, Maša Bojc, Manca Dorrer, Barbara Pia Jenič, Primož Vrhovec in Barbara Žafran. Za scenografijo vidnega dela je poskrbela Ema Kugler, za nevidni del pa Gabriel Hernandez. Z glasbo je predstavo opremil Peter Penko, kostumografija pa je delo Tatjane Oblak Milčinski.

Ko postane gledalec glavni akter ...
Zavod Senzorium, ki sta ga ustanovila režiser, glasbenik, igralec in direktor zavoda Gabriel E. Hernandez L. ter igralka in umetniška vodja zavoda Barbara Pia Jenič, raziskuje senzorialni jezik v gledališču in skuša z gledališkimi predstavami stimulirati vse čute obiskovalcev. S tem pa gledalce tudi vključuje v dogajanje kot glavne akterje. Zavod se ne omejuje le na gledališko dejavnost, ampak raziskuje različne discipline predstavitvenih umetnosti.

S pomočjo raziskovanja senzorialnega jezika so v zavodu pripravili številne projekte, med katerimi so tudi Boj med pustom in postom (Brueglu v spomin), Labirint Križanke, celovečerni videofilm Romanca v cirkusu, El caminante de los pecados in Biti ali Imeti.

Predstava pa bo na ogled tudi v okviru Mednarodnega kulturnega Festivala Carniola, ki bo od 17. 6. do 7. 9. 2005.